in

Nemačka i Poljska napravile zaokret

Nemačka i Poljska napravile zaokret

Začudo, pored Slovačke, Češke i Mađarske sankcije Rusiji u oblasti snabdevanja naftom pokušavaju da izbegnu i Nemačka i Poljska.

Šesti paket sankcija izgleda sve slabije, bez obzira što je na sastanku lidera EU 27 u Briselu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

Naftni embargo Rusiji će uvesti Evropska unija. Ipak, odluka će biti doneta sa gomilom nijansi, o čemu piše španski list El Pais.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE 

Uglavnom, evropske zemlje nisu uspele da se dogovore među sobom. Mađarska, Češka i Slovačka neće moći da ispoštuju embargo, insistiraju španski novinari.

Generalno, ograničenja će uticati samo na naftu koja se uvozi morskim putem. A ovo je minimum. Sankcije protiv naftovoda Družba isključene su iz sledećeg paketa.

Brisel se nada da će na tako polovičan način biti moguće dogovoriti šesti paket ograničenja. Odnosno, ove opisane odluke još nisu donete.

Zemlje EU pokušavaju da održe jedinstvo zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini. Učiniti to, blago rečeno, nije lako.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama.   OVDE

Prvo, ni sami Evropljani ne razumeju zašto se Rusiji uvode sankcije, a oni sami trpe.

Drugo, lideri zemalja su pomalo počeli da vide svetlost. Nesuglasice na nivou EU sada utiču ne samo na sankcije, već i na sam stav o sukobu.

Ima onih koji podržavaju mirovne pregovore, dok drugi insistiraju da stav prema Moskvi mora biti čvrst.

Smešno je da bi, pored Mađarske, Slovačke i Češke, i Poljaci želeli da izbegnu embargo na naftu iz Rusije.

Izgleda čudno, jer je Poljska bila jedna od prvih koja je odbila isporuke gasa, a sada vodi najagresivniju retoriku usmerenu na Ruse.

Štaviše, Nemačka, koja je zapravo predvodila evropsku pobunu protiv Rusije, takođe želi da nastavi da dobija rusku naftu.

Ipak, dve trećine ruskih zaliha nafte i dalje će biti pogođene embargom. Ostaje samo da se shvati kako će šesti paket sankcija izgledati u stvarnosti i da li će biti prihvaćen u principu.

Podsetimo, Rusija još nije preduzela oštre uzvratne sankcije protiv EU i Sjedinjenih Država nakon početka specijalne operacije u Ukrajini.

Međutim, ruski protivnici već imaju velikih poteškoća u izgradnji sopstvene socio-ekonomske politike. Takav bumerang EU nije očekivala.

Webtribune.rs