in

“Nećemo učestvovati u antiruskoj histeriji”

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

On je rekao da se Srbija, na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić, neće pridružiti antiruskoj histeriji.

Vulin je naglasio da je Rusija bila uz Srbiju u ključnim istorijskim momentima i da je Srbija nezavisna država koja se ne odriče svojih vekovnih prijatelja.

„Svi neprijatelji Srbije uvek pokušavaju da iskoriste priliku kada je Rusija negde daleko i zauzeta svojim problemima. U ključnim istorijskim trenucima, Rusija je bila uz nas, kao i 2015. godine, kada je Velika Britanija htela da donese Rezoluciju o tome da su Srbi genocidan narod. Srbi, posle dva svetska rata, posle paljenja crkava punih dece u Mačvi 1914. godine i posle Jasenovca, vi Srbe hoćete da proglasite genocidnim narodom“, naglasio je Vulin.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ističe da bi, da nije bilo Putina i Vučića, da predsednik Vučić nije iskoristio lične odnose sa predsednikom Putinom, možda to i prošlo.

„Nije prošlo i to ne možemo da zaboravimo, kakvi bismo bili ljudi ako to zaboravimo?“, poručio je Vulin i dodao da ga od sukoba u Ukrajini mnogo više brine mržnja koja je oslobođena prema ruskom narodu. Više od sukoba u Ukrajini brine ga to što oni koji mrze Ruse, uvek mrze i Srbe.

„I svi koji su mrzeli Srbe, uvek su mrzeli Ruse. I svi ovi naši, ovi slučajni Srbi, ovi autošovinisti za koje je najveća uvreda reći da si Srbin, pa oni mrze Ruse. Više od sukoba u Ukrajini mene brine mržnja koja je oslobođena prema ruskom narodu, koja će trajati. Ovo nije počelo pre 50 dana, ova mržnja je očigledno bila pažljivo, brižljivo, negovana, građena i oslobađana. Sada se oslobodila“, naglasio je.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzure – OVDE 

Dodaje da je na nekoj od društvenih mreža, možda i Fejsbuku, dozvoljeno tražiti smrt Rusa.

„Ako je dozvoljeno to tražiti, je li dozvoljeno tražiti silovanje ruske dece? Šta će biti kada u nekom od velikih demokratskih centara Zapada neko rusko dete bude silovano, ubijeno, pretučeno, zato što je rusko dete? Hoće li biti kriv taj neko? Možda i neće“, kaže.

Prema njegovim rečima, ako iko zna šta je mržnja, znaju Srbi.

„Našu decu su izbacivali iz restorana, iz škola po svetu, zato što su srpska deca. Nama su zabranjivali da putujemo, da živimo, da dišemo, da radimo, zato što smo Srbi. Sada to rade Rusima. Ja ne mogu da budem deo antiruske histerije, neću da budem deo antiruske histerije. Znate, ja sam Srbin, a Srbi znaju šta je Račak, Srbi znaju šta su Markale, Srbi znaju šta je Vase Miskina, Srbi znaju koliko puta im je podmetnuta krv na rukama“, naveo je Vulin.

Još jednom je ponovio svoj stav da neće biti deo antiruske histerije i da je svaka antiruska histerija na kraju antisrpska histerija.

„Neću da učestvujem u antiruskoj histeriji zato što je svaka antiruska histerija na kraju antisrpska histerija. Svaka mržnja prema Slovenima odnosi se i na Srbe. Jednostavno ne želim da učestvujem u tome. Ako mi je jedini kriterijum ljubavi prema Evropskoj uniji i mržnja prema Rusiji, odmah da vam kažem, nemam ni mrvicu mržnje prema Rusiji i ne želim da volim Evropsku uniju“, poručio je Vulin.

(tanjug)