in

Ne želimo mir koji će dovesti do predaje Kijeva

Ne želimo mir koji će dovesti do predaje Kijeva

Nije važno samo da se okonča rat, već na koji način će to biti učinjeno, kaže šef evropske diplomatije

Sukob u Ukrajini bi se okončao za nekoliko nedelja ako bi Zapad prestao da pruža vojnu podršku Kijevu, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prenose „RIA Novosti“.

„Znam kako da okončam rat u Ukrajini. Veoma je lako. Obustavićemo vojnu podršku Ukrajini i rat će biti gotov za nekoliko nedelja“, poručio je danas Borelj na forumu „Šangri-La dijalog“ u Singapuru.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Šef evropske diplomatije je dodao da vojna podrška Kijevu ne može da se zaustavi, jer ne žele mir koji će dovesti do predaje Ukrajine.

„Da li je važno ili ne kako će se okončati sukob? Ako je važno, onda ne možemo da zaustavimo vojnu podršku Ukrajini, jer ne želimo svet koji će postati svet kapitulacije, svet koji će od Ukrajine učiniti drugu Belorusiju“, naveo je.

Nije važno samo da se okonča rat, već na koji način će to biti učinjeno, kazao je Borelj ističući da će Zapad nastaviti da pruža vojnu podršku Kijevu upravo zato što želi mir u Ukrajini.

Rusija je više puta istakla da je spremna za pregovore, ali je Kijev tu mogućnost zakonom zabranio. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je već „umoran od dokazivanja da je Moskva spremna za dijalog“.

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte