in

Ne vidimo mogućnost diplomatskog rešenja rata u Ukrajini i očekujemo dug sukob

Moskva trenutno ne vidi mogućnost diplomatskog rešenja rata u Ukrajini i očekuje dug sukob, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN u Ženevi Genadij Gatilov za britanski list Fajnenšel tajms (Financial Times).

„Sada ne vidim nikakvu mogućnost za diplomatske kontakte. I što sukob bude duže trajao, to će diplomatsko rešenje biti teže“, rekao je Gatilov. On je dodao da neće biti direktnih razgovora između ruskog i ukrajinskog predsednika, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

On je za Fajnenšel tajms rekao da bi UN trebalo da igraju već ulogu u naporima da se okonča sukob i optužio SAD i druge zemlje saveza NATO da na Ukrajinu vrše pritisak da odustane od pregovora.

Tokom intenzivnih diplomatskih aktivnosti proteklih nedelja, Gatilovljeve izjave predstavljaju udarac za pregovarače koji su se nadali da bi nedavni sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru mogao da bude osnova za širi dogovor, ocenjuje britanski list.

Gatilov smatra da su se zbog rata UN zaglavile u „politizaciji“, što je „narušilo autoritet UN i njihovih organizacija“. Zbog toga, UN ne mogu da efikasno deluju kao posrednik, ocenjuje Gatilov.

O svojim redovnim diplomatskim aktivnostima u Ženevi, on je rekao da Rusija nema kontakte sa delegacijama Zapadnih zemalja.

„Nemamo nikakve kontakte sa zapadnim delegacijama. Na protokolarnoj strani se ne vidimo . . . Privatno nemamo nikakve kontakte, nažalost… jednostavno ne razgovaramo jedni sa drugima“, izjavio je Gatilov za Fajnenšel tajms.

Rusija je 24. februara napala Ukrajinu, što je ruski predsednik Putin nazvao „specijalnom vojnom operacijom“ za „denacifikaciju“ Ukrajine. Zapadne zemlje su to osudile, uvele Moskvi sankcije i prekinule veze.

Pokušaj Rusije da na početku invazije brzo zauzme Kijev nije uspeo. To je rusku vojsku primoralo da se pregrupiše i fokusira na dejstva na istoku i jugu Ukrajine. Zemlje NATO-a do sada su Ukrajini obećale ili poslale vojnu pomoć vrednu više od 30 milijardi dolara.

Predsednik Ukrajine Zelenski ranije je rekao da kao jedini način za pregovore o okončanju rata vidi direktne pregovore sa Putinom, i to tek nakon ruskog povlačenja sa svih ukrajinskih teritorija koje je Rusija zauzela od početka rata u februaru, piše Fajnenšel tajms.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(Beta)