in

Ne mogu nam tražiti da stanemo iza integriteta Ukrajine, a da se odreknemo svoga

Ne mogu nam tražiti da stanemo iza integriteta Ukrajine, a da se odreknemo svoga

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Budimpešti da za Srbiju postoje tri crvene linije kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji.

– Prvo, sve potpisano mora da se sprovede, drugo – mi ne možemo da priznamo nezavisnost KiM i da se složimo da Kosovo uđe u UN, jer nismo obavili nikakav politički razgovor o suštini problema o našim međusobnim odnosima. Nismo vodili dijalog kako politički da se dođe do rešenja, a sada neko želi da nametne da Srbija mora nešto da uradi, da prizna Kosovo da bi ušla u EU – odgovorio je Dačić na pitanje Tanjuga šta su naredni koraci Srbije nakon odluke KFOR-a.

Kao treću crvenu liniju Dačić je istakao bezbednost Srba na KiM.

– Ako neće KFOR i kosovska policija da ih zaštite, nemojte da nas dovodite do toga da mora srpska policija i vojska to da obezbeđuje na KiM. To je nešto što ne bismo želeli. Mi želimo mir i sprovođenje međunarodnih sporazuma – rekao je Dačić.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

On je dodao da ne može da prihvati da kada razgovara sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja oni traže da se Srbija izjasni po pitanju Ukrajine i uvođenja sankcija Rusiji, a ne žele da pričaju o rešenju kosovskog pitanja.

– Ko ima moralno pravo da od Srbije traži da se odrekne svog teritorijalnog integriteta, a da ne pokaže minimum razumevanja za naše probleme. Pa da vidimo kako bi se bilo koja zemlja ponašala – rekao je on.

Kako je podvukao, tu principi ne postoje već samo interesi velikih sila.

– Interes Srbije je da se sačuva mir i dođe do prihvatljivog rešenja za Srbe i Albance na KiM – rekao je Dačić.