in

NATO neće slati trupe u Ukrajinu

NATO neće slati trupe u Ukrajinu jer želi da izbegne rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je od izbijanja rata NATO „značajno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu“, prenosi Tas s.

„Glavna odgovornost NATO-a je da štiti sve saveznike i spreči da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga sprečimo i da sačuvamo mir“, istakao je Stoltenberg.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE 

Kazao je da su od 2014. godine zemlje članice NATO već potrošile desetine miljardi dolara na obuku i opremanje ukrajinske vojske.

Dodao je da su zemlje članice Alijanse te godine počele da snaže sopstvenu bezbednost i da je trenutno pod komandom NATO 40.000 vojnika u blizini granica sa Rusijom, u „značajna vazdušna i mornarička sredstva, kao i da ih je još 100.000 u visokoj pripravnosti.

Stoltenberg je rekao da NATO sve te pripreme smatra „merama odvraćanja“ s cljem da se otkloni bilo kakva mogućnost nesporazuma ili loše procene u Moskvi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug)