in

NATO aktivira odbrambeni plan: Raspoređuju se snage za reagovanje

Stalni predstavnici zemalja NATO-a dogovorili su se da aktiviraju plan odbrane koji predviđa raspoređivanje snaga za reagovanje u zemljama Alijanse u kriznom periodu radi zaštite saveznika, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

„Razgovarali smo o aktuelnoj situaciji. Nakon preporuka vojnih savetnika, stalni predstavnici su se dogovorili da aktiviraju naš odbrambeni plan koji predviđa raspoređivanje snaga u zemljama Alijanse u vreme krize, uključujući snage za reagovanje“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su preduzete mere usmerene na zaštitu saveznika.

Takođe je precizirao da na teritoriji Ukrajine nema snaga NATO-a, te da ne postoje planovi o njihovom slanju tamo.

„Mi podržavamo Ukrajinu, ali čvrste garancije bezbednosti pružamo samo saveznicima NATO-a“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, na sastanku predstavnika zemalja NATO-a nije razgovarano o tome da Turska zatvori Bosfor i Dardanele za ruske brodove.

Kako je rekao, „pokretanjem operacije u Ukrajini, Rusija je zatvorila vrata za pregovore“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE