in

Nastavljen protest građana na Karaburmi – traže hapšenje sudije

Žitelji beogradske Karaburme nastavili su protest u Ulici Marijane Gregoran, započet nakon smrti devetogodišnjeg dečaka u saobraćajnoj nesreći, tražeći da odgovorni za njegovu smrt bude propisno kažnjen.

Građani Karaburme poručili su da će nastaviti blokadu ulice. Takođe, traže i krivičnu odgovornost sudije za prethodni postupak koji je doneo odluku da se osumnjičeni Lazar Galić (38) brani sa slobode. Na ulici će, kažu, ostati do hapšenja sudije, preneli su beogradski mediji.

Galić je osumnjičen da je u nedelju uveče pregazio dvojicu dečaka, starih devet i četiri godine, i njihovog oca, pa potom pobegao. On je pre dva dana uhapšen.

Ministarka pravde Maja Popović saopštila je da će inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak koji nije odredio pritvor osumnjičenom.

Ona je u saopštenju podsetila da je Vanraspravno krivično veće Prvog osnovnog suda u Beogradu uvažilo žalbu javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i preinačilo rešenje sudije za prethodni postupak, i osumnjičenom Galiću je određen pritvor do 30 dana.

„Kao ministru pravde Srbije, dužnost mi je da se uzdržavam od komentarisanja sudskih odluka, međutim, imajući u vidu sve okolnosti ovog slučaja, ističem da ću u skladu sa svojim nadležnostima, kako ministra pravde tako i člana Visokog saveta sudstva, inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak”, izjavila je ministarka pravde.

(politika.rs)