in

Namerno izazvana nestašica antibiotika u Evropi- Evo šta se krije

Namerno izazvana nestašica antibiotika u Evropi- Evo šta se krije

Namerno izazvani problemi u lancu snabdevanja antibioticima u Evropi, pre svega amoksicilina, primorali su vlasti širom kontinent da preduzme vanredne mere kako bi obezbedile dovoljne količine lekova za sve pacijente.

Ni u Srbiji nije bolja situacija kada je reč o nestašici antibiotika Sinacilin i Ospamoks.

Najveći namerno izazvani problem je u snabdevanju amoksicilinom, koji se koristi u lečenju niza bakterijskih oboljenja kod dece, prenosi španski dnevni list Pais.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ministarstvo zdravlja Španije je 23. novembra prošle godine ovlastilo apoteke da roditeljima bolesne dece prodaju antibiotike za odrasle kada je to potrebno, kutije amoksicilina od 500 miligrama, i da podele pilule i tako dobiju neophodne doze od 250 miligrama za decu.

Praktično sve evropske zemlje imaju problema u snabdevanju antibioticima.

Ti je navelo Evropsku uniju da angažuje Izvršnu grupu za nestašice i bezbednost lekova (MS SG), koju je formirala Evropska komisija, Evropska agencija za lekove (EMA) u martu 2022. godine kao deo mera za obezbeđivanje dostupnosti lekova nakon problema uočenih tokom pandemije.

U saopštenju objavljenom 20. januara, MS SG je opisala razloge koji su doveli do nestašice, koje su već bile povremeni problem, a „pogoršane su geopolitičkim događajima, energetskom krizom i visokom stopom inflacije“.

Dodaju da je „nedavni porast respiratornih infekcija“ izazvale povećanje potražnje, a da su problemi u fabrikama izazvali „kašnjenja“ narudžbi i uticali na „proizvodni kapacitet“.

Globalna proizvodnja većine lekova direktno ili indirektno zavisi od Kine ili Indije, jer se iz tih zemlja nabavljaju neophodne sirovine za proizvodnju, objašnjava za list Belen Tarafeta, zvaničnik farmaceutske kompanije.

„Kada pogledate lance snabdevanja, o kojima ne znamo mnogo, jer nema dovoljno javno dostupnih informacija, otkrivate da su mnogi zapravo veoma krhki. Da za mnoge sastojke lekova postoji samo jedna ili dva proizvođača u Aziji. Svaki problem koji nastane tamo, može izazvati ozbiljan globalni problem“, rekao je on.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Nulta Tačka)