in

NAJNOVIJA VEST: Rusi zaustavili azerbejdžanske trupe i izbacili ih iz Jermenije

Azerbejdžanske trupe su, pod pritiskom ruske vojske, napustile teritoriju Jermenije.

Deo teritorije Jermenije (oblast Sjunik) koju je pre dva dana zauzela azerbejdžanska vojska oslobođen je uz direktno učešće ruske vojske.

Prema podacima ruskih medija, azerbejdžanska vojska je nakon dolaska ruskih vojnih oklopnih vozila u područje zauzetog međudržavnog autoputa Goris-Kapan odlučila da napusti region.

Poznato je da je bilo moguće postići efikasnu odluku o oslobađanju autoputa zahvaljujući pregovorima koji su u toku. U ovom trenutku ostaje nepoznato kako stoje stvari na drugim deonicama autoputeva u Jermeniji, koje je takođe zauzela azerbejdžanska vojska.

Svi detalji za sada ostaju nepoznati. Uzimajući u obzir informacije koje su dostavili brojni izvori, nakon što je azerbejdžanska strana više puta ignorisala pokušaj vođenja pregovora o deeskalaciji situacije u regionu, moglo bi se govoriti o uključivanju regulatornih mehanizama ODKB-a u tu situaciju.

Ovo je primoralo Baku da napusti jermensku teritoriju, jer bi suprotno neizbežno vodilo u ozbiljan oružani sukob sa vojnim paktom ODKB pod kontrolom Rusije.

Webtribune.rs