NAJNOVIJA VEST: Rusi pucali na britanski brod …

Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila hitac upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.

Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

“Razarač URO ‘Defender’ britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent“, piše u saopštenju.

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08, nakon čega je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravu kretanja britanskog razarača, prenosi Sputnjik.

Nakon toga je britanski razarač, u 12.23, napustio granice teritorijalnih voda Ruske Federacije, zaključuje ruski vojni resor.

U međvremenu, vojni ataše ambasade Velike Britanije u Moskvi pozvan je u Ministarstvo odbrane Ruske Federacije zbog incidenta sa britanskim razaračem u Crnom moru.

London demantuje Moskvu: Nije se pucalo na naš brod

Velika Britanija tvrdi da nisu tačni ruski izveštaji da je pucano u blizini njihovog razarača u Crnom moru.

Ruski ratni brod je ispalio pucnje upozorenje dok je ratni avion bacio nekoliko bombi kako bi naterao britanskog razarača da napusti vode u blizini Krima u Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U saopštenju se navodi da je britanski razarač ušao u vode koje pripadaju Rusiji, dok iz Londona navode da je brod plovio ukrajinskim vodama.

Britansko Ministarstvo odbrane takođe navodi da su Rusi izvodili vežbe i da su upozorili na te aktivnosti.

“Nije bilo pucanja na HMS Defender i ne prepoznajemo tvrdnje da su bačene bombe ispred broda”, navodi se u tom saopštenju.

Ovo je prvi put još od Hladnog rata da Moskva koristi bojevu municiju u nameri da odvrati NATO brod, podsetio je ranije AP.

Rusko ministarstvo u saopštenju navodi da je ruski ratni brod pucao u znak upozorenja nakon što je razarač ignorisao napomenu da ne ulazi u “ruske teritorijalne vode”, a da je ruski bombarder Su-24 izbacio četiri bombe ispred britanskog broda da bi ga natjerao da promijeni pravac.

Rusija je Krim anektirala 2014. što nije priznala većina država u svetu.

NATO članice Turska, Grčka, Rumunija i Bugarska su na Crnom moru, ali su ratni brodovi iz SAD, Britanije i drugih NATO članica često dolazilu posetu u znak podrške Ukrajini, podseća AP.

(sputnik)