in

NAJNOVIJA VEST – EU odgovorila Srbiji: Priština je prekršila sporazum

Portparol EU Peter Stano izjavio je da u slučaju Ivana Todosijevića, kosovski sud nije ispoštovao ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

“Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano”, izjavio je Stano.

Portparol EU podseća Prištinu da je Briselski sporazum i dalje na snazi i da se kao “kamen temeljac za normalizaciju odnosa izmedju izmedju Srbije i Kosova, ne sme kršiti”.

“EU očekuje da obe strane primene sve sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine. Takodje, očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazumo o normalizaciji odnosa”, kazao je Stano.

On navodi da je svako poricanje ili revizionizam dogadjaja koji su se dogodili tokom sukoba na Zapadnom Balkanu devedesetih godina, “suprotno vrednostima EU i projektu integracije Zapadnog Balkana u EU”.

“Pozivamo sve da pokažu uzdržanost iz poštovanja prema žrtvama i rade na iskrenoj i istinskoj proceni prošlosti. Regionu su potrebni pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa”, zaključio je Stano u izjavi datoj Tanjugu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je presudu Srbinu Ivanu Todosijeviću, kome je sud u Prištini odredio dve godine zatvora zbog izjave o Račku.

Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, po kojoj je poslanik kosovske skupštine iz Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava koje je dao o Albancima i događajima u Račku.

Razlog za podizanje optužnice bila je izjava Todosijevića povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije kada je na obeležavanju dana bombardovanja u Zvečanu izjavio:

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju”.

(tanjug)