in

NAJNOVIJA VEST: Bajden naredio – vojska stiže u zemlje oko Srbije

Predsednik SAD Džozef Bajden zvanično je odobrio dodatno raspoređivanje američke vojske u istočnoj Evropi.

Bajden očekuje se da će Pentagon u sredu ujutru objaviti da će se trupe rasporediti “u narednim danima”, rekli su američki zvaničnici za Si-En-En.

Raspoređivanje je dokaz podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženi ruskim vojnim potezima u blizini Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Očekuje se da će Pentagon objaviti da će hiljade dodatnih američkih vojnika biti raspoređeno na isturenim lokacijama u Evropi. Raspoređivanje će uključivati otprilike 2.000 američkih vojnika u Poljskoj i još nekoliko hiljada u jugoistočne zemlje NATO-a, uključujući Rumuniju, rekli su izvori.

SAD su stavile 8.500 vojnika u SAD u pojačanu pripravnost u slučaju da se pozovu Snage za reagovanje NATO-a i da su američke snage brzo potrebne.

Ali SAD i NATO imaju desetine hiljada drugih trupa koje su već u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike; neke od trupa koje će uskoro biti raspoređene već su stacionirane u Evropi, rekli su izvori, dok će druge doći iz onih u SAD koje su već u pojačanoj pripravnosti.

Trupe će delovati na bilateralnoj osnovi sa svojim zemljama domaćinima, pošto NATO još nije aktivirao multinacionalne snage za odgovor.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug)