in

NAJAVA TEŠKOG SUKOBA: SAD prete Kini posledicama ako bude pomagala Rusiji da prevaziđe sankcije

Sjedinjene Države imaju alate da utiču na kineske kompanije ako pokušaju da ublaže efekat sankcija koje budu uvedene protiv Rusije – izjavio je portparol Stejt departmana Ned Prajs.

Prema njegovim rečima, SAD su spremne da iskoriste te alate ako primete da „kompanije, uključujući i kineske, čine sve što je moguće da ublaže efekat američkih mera izvozne kontrole i da pomognu [Rusiji] da ih izbegne ili zaobiđe“.

Dan ranije, američki demokratski senator DŽin Šahin rekao je da bi senatski komitet za spoljne poslove uskoro mogao da usaglasi nacrt zakona sa „preventivnim antiruskim sankcijama“.

Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, rekao je 1. februara da je Kremlj zabrinut zbog mogućih sankcija koje bi SAD mogle da uvedu Rusiji. Ali, i odmah naglasio da Moskva ima „plan zaštite od rizika koje mogu doneti sankcije Vašingtona“ i da zna kako će minimizirati njihove posledice“.

Poslednjeg dana januara bilo je objavljeno da bi američki Senat ove nedelje mogao da se dogovori o paketu antiruskih sankcija u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine.

Međutim, u vrhu SAD nema konsenzusa da li vredi preventivno uvoditi ograničenja Ruskoj Federaciji ili ne uvoditi.

Portparolka Bele kuće DŽen Psaki potvrdila je da su Sjedinjene Države napravile „liste sankcija u slučaju ruske invazije na Ukrajinu koje uključuju zvaničnike kao i njihove porodice“.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE