in

Na korak do kolapsa – Nemačkoj preti nova kriza

Na korak do kolapsa – Nemačkoj preti nova kriza

       

Građevinski sektor u Nemačkoj opao je najbržim tempom od februara 2021. jer su više kamatne stope i ekonomska neizvesnost opteretili potražnju, otkrili su rezultati istraživanja koje je objavio S&P Global.

HCOB indeks menadžera nabavke u građevinarstvu u junu je iznosio 41,4, što je pad u odnosu na 43,9 u maju. Očitavanje ispod 50,0 ukazuje na kontrakciju. Rezultat je takođe signalizirao najveći pad aktivnosti od februara 2021.

Stambena delatnost bila je najlošija kategorija u sektoru građevinarstva. Aktivnost je pala po najvećoj stopi od februara 2010. U isto vreme, komercijalna i građevinska aktivnost zabeležila su identičan pad.

Anketa je pokazala da je rastuća kamatna stopa glavna prepreka građevinskom sektoru. Pad novih poslova bio je drugi najjači zabeležen od januara 2009.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Više preduzeća predviđa pad aktivnosti u sledećih 12 meseci od onih koji očekuju rast. Zapošljavanje se smanjilo 15. mesec zaredom u junu jer preduzeća očekuju dugotrajno usporavanje potražnje.

Građevinari su smanjili svoju kupovnu aktivnost najvećim tempom u više od tri godine.

Zbog manje potražnje za materijalima i proizvodima, pritisci u lancu snabdevanja su se smanjili. Vreme isporuke ubrzano je u junu i nadmašilo serijski rekord iz maja.

Dodatni pritisci su na smanjenje ulaznih troškova građevinara. Troškovi inputa padali su najbrže u više od 14 godina.

„Sve ukazuje na duže razdoblje mršavosti, pogotovo jer je još uvek nejasno hoće li Evropska centralna banka povećati kamatne stope jednom, dvaput ili čak više puta“, rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke.

(Seebiz, dpa)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure