in

Municije imaju za samo nekoliko sati rata

Municije imaju za samo nekoliko sati rata

U armiji Velike Britanije uskoro bi moglo da bude manje od 76.000 ljudi, a čak ni taj mali broj vojnika ne prođe adekvatnu obuku

Velika Britanija bi mogla da iscrpi svoje zalihe municije za samo nekoliko sati ukoliko bude „uvučena“ u velike borbe, izjavio je bivši komandant Ričard Barons.

Barons, koji je ranije bio na čelu komande združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, tvrdi da su britanske oružane snage prilično nespremne za borbu – „manje nego u bilo kom trenutku koga se možemo setiti“.

Upozorio je da bi u armiji Velike Britanije uskoro moglo da bude manje od 76.000 ljudi, a čak ni taj mali broj vojnika ne prođe adekvatnu obuku. Dodao je da bi trebalo udvostručiti broj rezervista – na 60.000 vojnika.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U neslavnom stanju je i oprema koja se nalazi u posedu vojske, pa tako britanski tenkovi, oklopna vozila i artiljerijska oruđa uglavnom datiraju iz prethodnog veka.

Berns za „San“ kaže da bi vojska u slučaju sukoba, to jest „za vreme užurbanog popodneva“ mogla da ostane bez ključnog naoružanja, zato što zemlja već godinama ne proizvodi dovoljno municije.

Ističe da su Kraljevska mornarica i vazduhoplovne snage „u boljoj formi“ i da se mogu pohvaliti „izvanrednom modernom opremom“. Međutim, bez iskusnog osoblja, municije i rezervnih delova to nije dovoljno na bojnom polju.

Bivši komandant ocenio je da bi Velika Britanija trebalo da se fokusira na Evropu i tvrdi da „preokret ka Aziji može da sačeka“. On je pozvao London da uloži u dronove, rakete i mogućnosti sajber i elektronskog ratovanja.

Što se tiče Rusije, Barons je procenio da će britanska vojska morati da potroši 3,67 milijardi dolara ove godine i svake godine u narednoj deceniji, da bi mogla da se nosi sa „napadom iznenađenja“.

(RT)