in

Moskva nakon isključenja iz Saveta Evrope: Rusija je najveća evropska zemlja bez koje Savet Evrope nije moguć i nije potreban

Savet Evrope ne može da postoji bez Rusije, sada će od njega zavisiti obnavljanje našeg dijaloga, ali se Rusija neće menjati.

To je izjavio šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE), Petar Tolstoj.

“Rusija će ostati najveća evropska zemlja bez koje nikakav Savet Evrope nije moguć i nije potreban, jer u njemu neće biti pravde”, rekao je Tolstoj.

On je dodao da je Rusija veoma dugo pozivala da se reaguje na kršenje ljudskih prava u Ukrajini, ali “evropska solidarnost to nije dozvolila”.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Odluku o privremenom obustavljanju prava Rusije u Savetu Evrope je komentarisao i predsednik komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki koji je istakao da ona neće promeniti kurs Rusije i da Rusija žali što je takva mera sprovedena.

Rusija može da živi bez članstva u Savetu Evrope kako je bilo i do 1996. godine, smatra zamenik šefa međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

On je dodao i da bi zbog obustavljanja članstva Rusije u SE organizacija trebalo da vrati godišnji iznos od 32,5 miliona evra koji je uplaćen početkom godine.

Prethodno je premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio da je Savet Evrope pokrenuo proceduru privremenog obustavljanja članstva Rusije u toj organizaciji, na inicijativu njegove zemlje i Ukrajine.

(sputnik)