in

Moraćemo da se priviknemo na ruske ratne brodove

Nakon nedavnog „izleta“ ruskih ratnih brodova u Jadransko more Mediteranske zemlje moraće da se priviknu na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru.

To je kazao admiral Đuzepe Kavo Dragone (65), načelnik italijanskog Vrhovnog štaba odbrane, i dodao da će morati da se priviknu na njihova nadmetanja s mornaricama članica Severnoatlantskog pakta.

Ruski ratni brodovi su plovili duž italijanske obale sve do Ankone.

Dragone kaže da je admiral Aurelio De Karolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilisao najbliže jedinice.

Fregata Bergamini pratila je ruski razarač „Admiral Tributs“, a fregata „Marćelja“ krstaricu „​​Varjag“. Stalno su ih nadletali mornarički avioni P72, pa je stigla i fregata „Libećo“.

Postsovjetska Rusija držala je u Mediteranu, kaže Dragone, sve do 2015. godine samo jedan ratni brod.

„Zatim su uz znatna ulaganja obnovili sirijsku luku Tartus, u kojoj su od 2017. dobili koncesiju na pola veka, pretvarajući je u važnu bazu. Prošle godine u Mediteranu bilo je desetak jedinica. Kretale su se južno od Kipra, gde su ležišta nafte i gasa, i naravno gde su bile vežbe NATO. Sada, s obzirom na ukrajinsku krizu, imaju moćnu postavu, sa čak dvadeset brodova“, kaže admiral.

On ističe da je Putin 31. jula „potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem“.

„Biće veoma nasrtljivi na Bliskom istoku i u Africi, gde žele da stvore bazu u Sudanu. Pokušaće ponovo da se pokrenu u Egiptu, Libiji i Alžiru. Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu, već i u središnjem. Zbog toga, nakon događaja u Jadranu, naredio sam promenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija „Sigurno more“ sada je postala „Sigurni Mediteran“ a naše patroliranje se proširilo ne samo na zone najbliže Italiji: to je jedini način da se kontroliše situacija“, kaže admiral.

Na Mediteranu su, prema njegovim rečima, „izvori snabdevanja Moskve, jer je severna Afrika područje koje Rusi žele da destabilizuju i moramo se pokrenuti da to sprečimo. Od obalnih država do Sahela ruska aktivnost je poznata i pokazaće se s većim intenzitetom u nadolazećim godinama.“

Dragone ima iskustva još iz hladnog rata i tvrdi da je sada situacija napetija.

„Na Sredozemlju je stalno nadmetanje. Nema više stare ideje mira. Prelazi se sa nadmetanja u krizu, koja preti prerastanjem u sukob“, kaže on.

Admiral je podsetio da su se u aprilu dve ruske podmornice približile NATO floti u Jonskom moru, ali su ih italijanske fregate uočile od prvog dana.

„Držali smo ih u sonaru deset dana, a onda je francuska jedinica zamenila našu. U podmornicama čuju naše sonare koji ih „pinguju“ i tako ocrtavaju: shvatili su da ne mogu izmaknuti kontroli, pa su otišli.

Naglašava da nikad nije bilo nesreća i demantuje da su Rusi blokirali Otrant.

„Trgovinski promet ni u jednom trenu nije bio ugrožen. Za ruske poteze na Jadranu kaže da je to „prilično rutinska aktivnost“.

„Rusi su patrolirali, ‘ispipavali’ postavu američke flote i procenjivali kako reaguje. Bio je tu špijunski brod ‘Vasilij Tatiščev’, zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno ko koga uhodi. Držimo se podalje kako bismo ispitali radarske emisije, ali često smo stizali i na nekoliko stotina metara. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene periskopom pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama“, rekao je on.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(jutarnji list, b92.net)