in

Moćni američki saveznik pohrlio u zagrljaj Putinu: Na pomolu veliki dogovor

Moćni američki saveznik pohrlio u zagrljaj Putinu: Na pomolu veliki dogovor

Vladimir Putin je telefonom razgovarao sa naslednim princem Saudijske Arabije Muhamedom Bin Salmanom al Saudom, piše na sajtu Kremlja. Tema razgovora je saradnja Moskve i Er Rijada u okviru OPEK+, a sve sa ciljem da se obezbedi stabilnost svetskog naftnog tržišta.

– Razmatrana su pitanja daljeg razvoja bilateralne saradnje u političkim, trgovinsko-ekonomskim i energetskim oblastima – navodi se u saopštenju. Kako je krajem decembra rekao premijer Rusije Aleksandar Novak, akcije OPEK+ su izbalansirale situaciju na svetskom tržištu nafte, ali alijansa i dalje kontroliše situaciju.

OPEK+ je u maju 2020. godine smanjio proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno zbog pada potražnje za naftom, a koja je uzrokovana pandemijom virusa korona. Alijansa je od avgusta prošle godine prestala da smanjuje proizvodnju, ali je u novembru opet smanjila na dva miliona barela dnevno od maksimalnog nivoa u avgustu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Učesnici sporazuma su ovu odluku objasnili neizvesnošću u globalnoj ekonomiji i izgledima za smanjenje potražnje za naftom. Prema rečima generalnog sekretara organizacije Hajsama al Hajsa, za početak ove godine se prognozira višak ponude na tržištu, pa je odlučeno da se proizvodnja ponovo smanji.

Evropska unija je od 5. decembra uvela ograničenje cena na isporuke sirove nafte morem iz Rusije na nivo od 60 dolara za barel, a od 5. februara i na naftne proizvode. Taj limit će početi da važi paralelno sa sankcijama EU na kupovinu ruske nafte koja se prevozi tankerima.

Rusija je kao odgovor na to zabranila da se od 1. februara isporučuje nafta stranim licima, u slučaju da se u ugovorima direktno ili indirektno razmatra korišćenje mehanizama za fiksiranje granične cene.

(Sputnjik)

The post Moćni američki saveznik pohrlio u zagrljaj Putinu: Na pomolu veliki dogovor first appeared on WebTribune.