in

Ministar unutrašnih poslova Austrije ima “rešenje” da ilegalni migranti u EU ostanu na Zapadnom Balkanu dok …

Ministar unutrašnih poslova Austrije Karl Nehamer boravio je u Severnoj Makedoniji, što je prva stanica njegove posete zemljama Zapadnog Balkana

Nehamer namerava da promoviše svoj program repatrijacije ilegalnih migranata, koji nemaju šanse na boravak u zemljama EU.

Nehamer je najpre obišao austrijske policajce koji makedonskim vojnicima pomažu u obezbeđivanju granice kod Đevđelije.

Ukupno 15 austrijskih policajaca starionirano je na tom prelazu ka Grčkoj.

U razgovoru sa makedonskim policijskim rukovodstvom i zamenikom ministra unutrašnjih poslova Nazimom Bušijem Nehamer je ponudio još 10 policajaca koji bi pomagali na državnoj granici Severne Makedonije.

Takođe ponudio je i jedan dron za nadzor zelene granice.

“Policajci daju veliki doprinos zaštiti granice i borbu protiv ilegalne migracije u Severnoj Makedoniji, a time štite i našu granicu”, rekao je Nehamer.

Nedeljno se, inače, u tom pograničnom prostoru pronađe 300 do 500 ilegalaca, a najviše među njima je trenutno Avganistanaca.

Nehamerov plan podrazumeva da se sa zemljama duž balkanske rute napravi plan za repatrijaciju ilegalnih migranata, koji iz tih zemalja treba da se vrate u države porekla.

Nakon Makedonije, gde će u sredu obići još prelaz prema Srbiji, Nehamer putuje u Bosnu i Hercegovinu, a u četvrtak dolazi u posetu Beogradu.

(tanjug)