in

LIČI NA ZAVERU: Zatvorski čuvari priznali krivicu – Džefri Epstajn nije bio pod nadzorom u noći kad se ubio

Dva zatvorska službenika, čiji je zadatak bio da čuvaju Džefrija Epstajna tokom noći kada se ubio u njujorškom zatvoru, priznali su krivicu da su falsifikovali evidencije o svom radu, ali su sklopili nagodbu sa saveznim tužiocima.

Džefri Epstajn, milioner i finansijer, osuđen je bio za trgovinu belim robljem i seksualno iskorišćavanje maloletnica. Uhapšen je 6. jula.2019, a na sudu se nije izjasnio da nije kriv za optužbe.

Zatvorski radnici Tova Noel i Majkl Tomas, optuženi su da su spavali i pretraživali internet, umesto da nadgledaju Epstajna one noći kada je sebi oduzeo život u avgustu 2019. godine.

Oni su optuženi za laganje u zatvorskim evidencijama kako bi izgledalo kao da su izvršili potrebne provere zatvorenika Epstajna pre nego što je on pronađen mrtav u ćeliji, a medicinski istražitelji utvrdili su je da je u pitanju samoubistvo.

Kao deo dogovora sa tužiocima, oni će sklopiti sporazum o odloženom krivičnom gonjenju sa Ministarstvom pravde i neće služiti zatvorsku kaznu, navodi se u dopisu saveznih tužilaca koje je sudskim spisima priloženo u petak, prenosi AP.

Tužioci su optužili Tovu Noel i Majkla Tomasa da su sedeli za svojim stolovima na samo 15 metara od Epstajnove ćelije, kupovali na internetu nameštaj i motore i šetali zajedničkim prostorom jedinice umesto da svakih 30 minuta obavljaju obilazak zatvorenika, a tokom jednog dvočasovnog perioda, činilo se i da su oboje spavali, preneo je Tanjug.

Epstajnova smrt i otkriće da je uspeo da se ubije dok je bio iza rešetaka u jednom od najsigurnijih američkih zatvora predstavljali su veliku sramotu za američki Biro za zatvore i usmerili pažnju javnosti na tu agenciju, koja se suočava i sa optužbama za ozbiljno kršenje zakona tokom poslednjih godina.