in

Lavrov: Možemo da pregovaramo čim ukrajinska vojska prestane da pruža otpor i položi oružje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski laže kada govori da je spreman na pregovore o neutralnom statusu Ukrajine.

Kako je rekao, Zelenski je protraćio mogućnost da reši problem u zemlji, stoga nema potrebe da sada prebacuje sopstvenu krivicu na nekog drugog.

Lavrov je istakao i da će Rusija sprovesti demilitarizaciju Ukrajine:
„Rusija će osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Dosta smo stradali od nacizma, ukrajinski narod je previše dugo stradao od nacizma da na to i dalje gledamo lakomisleno“, rekao je on.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Spremni smo za pregovore čim ukrajinska vojska položi oružje
Rusija je spremna na pregovore po pitanju Ukrajine u svakom trenutku, ali kada ukrajinska vojska prekine da pruža otpor i položi oružje.

„Niko nema nameru da ih ugnjetava, niko ih neće napadati, neka se vrate svojim porodicama. A ukrajinskom narodu hajde da osiguramo mogućnost da odlučuju o svojoj sudbini“, rekao je on.

Takođe je istakao i da Rusija ne vidi mogućnost priznavanja aktuelnog ukrajinskog rukovodstva – demokratskim.

Ne verujem da su zapadni političari mislili da ćemo večno da trpimo
Ne mogu da poverujem u to da su se zapadni političari nadali da će Rusija večno da trpi ugnjetavanje ruskog naroda u Ukrajini, kazao je Lavrov.

„Ne mogu da poverujem u to da su se zapadni političari i diplomate, kategorički odbijajući da primoraju Kijev da ispune Minske sporazume, nadali da će tako biti večno, da ćemo večno da trpimo kako se ugnjetava ruski narod i zabranjuje ruski jezik u Ukrajini“.

Niko ne planira da okupira Ukrajinu

„Niko ne planira da okupira Ukrajinu, cilj operacije je otvoreno objavljen – demilitarizacija i denacifikacija“, rekao je Lavrov.

On je istakao da se Rusija uvek zalagala za diplomatsko rešenje krize u Ukrajini. Takođe je dodao da je Rusija zainteresovana za to da narod Ukrajine bude nezavistan.

„Zainteresovani smo za to da ukrajinski narod bude nezavisan, da ima vladu koja će predstavljati svu njegovu različitost i da ne bude u situaciji da se nalazi pod potpunom spoljnom kontrolom usmerenom na to da podstiče neonacizam, genocid nad Rusima“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Budimpeštanski memorandum o Ukrajini ne uključuje nikakve obaveze podržavanja režima koji je obavio genocid nad svojim narodom.

„Nadam se da ste svi čitali Budimpeštanski memorandum. Tamo ne postoji nikakva obaveza da se priznaju antidržavni udari, nema obaveze da se izlazi u susret režimu koji je objavio genocid protiv dela svog naroda“, rekao je šef ruske diplomatije.

Zelenski nije želeo da sprovede odluke Normandijske četvorke

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije želeo da radi na sprovođenju odluka sa sastanaka u „normandijskom formatu“ i lagao je govoreći da Rusija ne pristaje na pregovore, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Predsednik Zelenski vam je govorio laži, jednostavno vas je obmanjivao. U početku kada je kategorički odbijao da realizuje Minske sporazume i kada je sve vreme pozivao svoje zapadne pokrovitelje da se okupi normandijski format sa razlogom i bez razloga, ne garantujući da će ti sastanci biti praćeni nekim realnim rezultatima. Ti pozivi su, svima je jasno, imali za cilj da zabašure konkretan rad koji je zahtevan od predsednika Zelenskog u smislu realizacije sporazuma postignutih tokom prethodnih rundi pregovora“, rekao je Lavrov.

On je dodao da svi narodi Ukrajine treba da imaju mogućnost da slobodno određuju svoju sudbinu.

Zapad i režim u Kijevu trebalo je da pomisle o željama Ukrajinaca još iz 2008. godine kada je prvi put spomenuta ideja o članstvu zemlje u NATO, međutim, Alijansa je uletela „glavom bez obzira“ sa ciljem da potčini istok Ukrajine prozapadnom mentalitetu.

Ocenio je i da je ruski lider Vladimir Putin upozoravao još tada na to da zapadni političari tri puta razmisle o potencijalnom članstvu Ukrajine i Gruzije u NATO.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE