in

“Kurtija je birao narod i neće se tebi potčinjavati”

“Kurtija je birao narod i neće se tebi potčinjavati”

Savetnik premijera Aljbina Kurtija Elvis Hodža reagovao je na izjavu američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će ZSO biti osnovana.

Naime, Hodža je poručio Eskobaru da je „premijera birao narod i da se ne potčinjava izaslaniku“, prenosi Reporteri.

„Premijera bira narod. Neko postavlja izaslanika. Narod se ne potčinjava izaslaniku“, napisao je Hodža na Fejsbuku.

Hodža je naveo da Eskobar misli da može da postavlja uslove kosovskom premijeru.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Eskobar nas je uveravao o dva pitanja: Kosovo treba da uđe u dijalog za normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali ja, Eskobar, izaslanik, mogu da postavim uslove izabranom premijeru. Garantujem vam da neće biti Srpske republike, samo me izvinite, dok ja odem da se pozdravim sa Dodikom“, ironičan je bio Hodža. Eskobar je rekao da Vašington stoji uz narod Kosova, ali je dodao da ne podržava pojedinca koji „nema instinkt za saradnju“ – misleći na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Vidimo da se odluke donose uprkos našem partnerstvu i ovo nam je signal, ne možemo ovo da prihvatimo. Zato, u jednom trenutku, kada želimo da obnovimo koordinaciju i partnerstvo sa ovom Vladom, spremni smo, jer ćemo uvek biti uz narod Kosova. To ne znači da treba da podržimo pojedinca koji nema taj instinkt saradnje i koordinacije“, rekao je Eskobar tokom sastanka sa odabranim novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.

Eskobar: Kurti ima nacrt, ali ga krije

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, da Zajednica srpskih opština mora biti formirana.

On je rekao i da je samo pitanje da li Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer Aljbin Kurti ne ispuni svoju obavezu.

Eskobar je naglasio da „Kosovo sada mora pod hitno da se pomeri“, i naznačio da je osnivanje ZSO međunarodna, pravna, preuzeta obaveza.

„To ne zavisi od njega. To nije pitanje između Kurtija i Srbije. To je pitanje između Kosova i Srbije. Čak iako Kurti to ne želi, biće formirana ZSO“, naglasio je Eskobar upitan za otpor kosovskog premijera Aljbina Kurtija formiranju ZSO.

On je istakao da je pitanje samo da li Kosovo želi da čeka na evroatlantske integracije dok premijer ne ispuni svoje obaveze.

Kako kaže, ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao u BiH, onda mora da iznese svoj predlog šta želi.

„Oni su nam rekli šta ne žele. Sada moraju da nam kažu šta žele, na to čekamo“, poručio je Eskobar.

Nespremnost Prištine da se pomeri po ovom pitanju, prema njegovim rečima, pokazuje „nespremnost na pomirenje u sopstvenoj zemlji“.

„Naša poruka Kosovu i Srbiji je – sve dok obe strane ne primene važne dogovore iz sporazuma o normalizaciji, nije vreme za ‘business as usual’“, podvukao je Eskobar.

On je rekao i da Srbija treba da uputi jasnu poruku da ne toleriše nasilje, kako protiv mirovnih snaga Kfor, tako ni protiv Kosovske policije.

Eskobar izjavio i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nacrt statuta ZSO, ali da ga krije, prenosi Reporteri.

(Kosovo online)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte