in

KONVOJ SLOBODE UGUŠEN: Uhapšeno 200 demonstranata, ostali napustili Otavu – VIDEO

 

Privremeni šef policije Otave Stiv Bel izjavio je da su protesti „Konvoja slobode“ u glavnom gradu Kanade završeni, nakon što je skoro 200 demonstranata uhapšeno, dok su ostali napustili to područje.

„Ova okupacija je završena. Nastavićemo sa misijom do kraja“, izjavio je Bel, napominjući da u kanadskoj prestonici su u toku i neki manji protesti.

Bel je podsetio da je policija u petak uhapsila 170 ljudi i odvukla 53 vozila.

Kanadska policija čini poslednje napore da ukloni demonstrante iz Otave koji blokiraju grad parkiranjem i kampovanjem na ulicama već tri nedelje.

Policija u opremi za nerede upala je u subotu na skup, uklanjajući stotine demonstranata kamionima.

Neki od uhapšenih demonstranata u subotu su nosili pancire i imali su dimne bombe i drugu pirotehniku u torbama i vozilima, saopštila je policija.

Demonstranti su prvobitno želeli da ukinu obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa da bi prešli granicu za vozače kamiona, ali se blokada pretvorila u demonstracije protiv Trudoa i vlade.

Trudo je u ponedeljak pozvao na posebna ovlašćenja da bi svojoj vladi dala šira ovlašćenja da zaustavi proteste, uključujući sveobuhvatna ovlašćenja da zamrzne račune onih za koje se sumnja da podržavaju blokade, bez dobijanja sudskog naloga.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE