in

KO JE OVDE …? U državi u kojoj su svi vakcinisani – Izrael: Više od 75% novozaraženih koronavirusom čine nevakcinisani

Nevakcinisani Izraelci činili su više od 75 odsto novih slučajeva zaraze koronavirusom tokom protekle nedelje, pokazali su objavljeni podaci ministarstva zdravlja.

Od ukupno zabeleženih 5.084 slučaja u proteklih sedam dana 3.902 su bili nevakcinisani Izraelci, koji čine 15 procenata populacije koja može da se imunizuje, ali to još nije učinila.

U ponedeljak je broj pozitivnosti testova na kovid-19 opao na 0,88, kada je bilo 866 novozaraženih, što je najniže od početka jula ove godine.

U Izraelu je takođe zabeležen pad broja pacijenata u ozbiljnom stanju i trenutno iznosi 249, najmanje od 4. avgusta.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

U nedelju je premijer Izraela Naftali Benet obećao tri milijarde dolara za borbu protiv novih talasa kovida-19 u zemlji, dok ključni podaci pokazuju da se pandemija smanjuje.

Benet je takođe rekao da Izraelci ne bi trebalo da očekuju ukidanje takozvane zelene propusnice za ulazak na javna mesta, jer ih čini „bezbednim i omogućava da Izrael ostane otvoren“.

Doktorka Šaron Alroj Prajs, načelnica službi javnog zdravlja u ministarstvu je još ranije potvrdila da se pandemija povlači, da se očekuje manje od 1.000 novozaraženih dnevno, zbog čega se priprema plan za izlazak iz ovog talasa.

Ona je međutim rekla da se brine zbog soja koji bi mogao da zaobiđe vakcinaciju, preneli su izraelski mediji.

Uz restrikcije za ulazak na javna mesta Vlada Izraela se usredsredila na vakcinaciju u svojoj strategiji da zaustavi četvrti talas pandemije.

U avgustu je Izrael postao prva zemlja koja je ponudila treću, buster dozu svom stanovništvu imunizovanom Fajzer/Biontek vakcinom.

Do sada je dve doze vakcine primilo više od 5,7 miliona Izraelaca, a buster dozu preko 3,9 miliona od ukupno 9,4 miliona stanovnika. Od početka pandemije preminulo je 8.062 od posledica zaraze.

Za sada mogu da se vakcinišu samo stariji od 12 godina, ali Izrael namerava da imunizuje i mlađe čim to odobri Uprava SAD za hranu i lekove.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(n1)