in

Kisindžer: Ameriko, nesposobna si, Regan je to radio silom

Kisindžer: Ameriko, nesposobna si, Regan je to radio silom

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer osudio je politički establišment SAD zbog neuspeha da demonstrira „domaću koheziju“.

On je ocenio i da Amerika ne može sebi da priušti da se izoluje, a kako je istakao, neće biti u stanju ni da odgovori na ogromne spoljnopolitičke izazove.

„Pošto SAD pate od domaćih podela i međunarodnog nereda oko toga ko smo i za šta se zalažemo, državi je teško da prikupi domaću koheziju neophodnu za suočavanje sa izazovima koji su pred nama“, rekao je on okupljenima na događaju organizovanom u čast bivšeg predsednika Ronalda Regana.

To, dodaje Kisindžer, uključuje „izazov svetskom poretku“ koji stiže iz Kine, rusku vojnu operaciju u Ukrajini i očigledno skori razvoj „najrazornijeg oružja na svetu“ u Iranu, da ne govorimo o veštačkoj inteligenciji, za koju bivši diplomata upozorava da „transformiše samu ljudsku svest“.

„Svaki od ovih hitnih događaja zahteva kombinaciju snage i pomirenja“, rekao je on, podsećajući okupljene Reganove obožavaoce da je bivši predsednik „znao da Amerika treba da bude moćna u suštini i u umu kako bi zaštitila svetski poredak – silom, ako je potrebno.“

Regan, koji bi da je živ imao 112 godina, nikada se nije pokolebao u uverenju da je „Amerika najbezbednija i najprosperitetnija kada njen lider oblikuje stabilni svet“, kao i da „stabilan svet ne može da se zasniva na američkom izolacionizmu“, tvrdi Kisindžer.

Dok je 99-godišnji bivši diplomata opisao Regana kao „mirotvorca“, njegova administracija je izvršila invaziju na Grenadu, poslala hiljade vojnika na Bliski istok i pokušala da zbace vladu Nikaragve finansiranjem, obukom i naoružavanjem Kontra milicije preko CIA, podseća Raša tudej Balkan.

Tokom Reganovog predsedništva, Kisindžer je predsedavao Nacionalnom dvopartijskom komisijom za Centralnu Ameriku, koja je optužila Sovjetski Savez da iskorišćava političke nemire u regionu, istovremeno prikrivajući američku – a posebno Kisindžerovu – podršku vojnim diktaturama poput one u Čileu kada je na čelu bio Augusto Pinoče i salvadorske „odrede smrti“ koji su se, navodno, borili protiv komunizma.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)