in

KINESKO-RUSKA MLEVILICA: Jednoglasno usvojena rezolucija o BiH – Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i Kristijan Šmit NE POSTOJE

Savet bezbednosti UN usvojio je jednoglasno rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Na početku sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH u sedištu UN u Njujorku usvojena je agenda za današnju debatu.

Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti usaglašena je rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra, preneo je RTRS.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Za sednicu Saveta bezbednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izveštaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

Francuski ambasador pri UN Nikola de Rivijer rekao je da njegova država podržava evropske integracije BiH i pozdravlja usvajanje rezolucije kojom se produžava misija EU u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Francuske pozvao je sve strane da prevaziđu razlike, te da reformišu izborni sistem.

SAD: Vreme je za mir

Američka ambasadorka pri UN, Linda Tomas Grinfild ocenila je da su poslednjih meseci sve strane iskazivale “žestoke tvrdnje” i pozvala ih na mir i deeskalaciju.

“Vreme da izabrani zvaničnici, sa svih nivoa vlasti, da se vrate vršenju vlasti i služenju interesima stanovnika BiH”, rekla je Tomas Grinfild, navodeći da se Predsedništo BiH mora redovno sastajati.

Američka ambasadorka je rekla da OHR predstavlja osnovu stabilnosti i pozvala sve strane da podrže tu instituciju, kao i visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Kritikovala je predsednika RS, Milorada Dodika zbog najava da će se RS povući iz oružanih snaga i državnih institucija BiH.

Kina traži nepristrasan pristup međunarodne zajednice

Zamenik kineskog ambasadora pri UN, Geng Šuang rekao je da se BiH već neko vreme suočava sa nizom problema, naglašavajući da bi, na kraju, te teškoće trebali da reše ljudi koji tu žive. “Ohrabrujemo sve lidere na prioritet daju interesima države i stanovnika, pojačaju dijalog i konsultacije o stvarima oko kojih su zabrinuti”, rekao je kineski diplomata.

Kina od međunarodne zajednice traži nepristrasan pristup procesu rešavanja problema u BiH.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(b92)