in

Kina reagovala: SAD su najveća pretnja miru

Kinesko Ministarstvo odbrane protestovalo je danas zbog prolaska ratnih brodova američke mornarice i Obalne straže kroz Tajvanski moreuz.

U saopštenju objavljenom na veb stranici ministarstva ovaj potez je nazvan provokativnim i ocenjuje se da pokazuje da su SAD najveća prijetnja miru i stabilnosti i kreator bezbednosnih rizika u Tajvanskom moreuzu, prenosi AP.

“Izražavamo snažno protivljenje i oštru osudu”, navodi se u saopštenju.

Razarač US “Kid” sa navođenim raketama i patrolni brod Obalske straže “Monro” plovili su juče u međunarodnim vodama Tajvanskog moreuza, saopštila je američka mornarica.

Takve vežbe se tumače kao upozorenje Kini koja je nedavno izvela manevre u blizini Tajvana, koji spaja delom svoje teritorije.

“Zakoniti tranzit brodova kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, navodi se u saopštenju američke 7. flote koja je usidrena u Japanu.

Obalske straže SAD i Tajvana razgovarale su ovog meseca nakon potpisivanja sporazuma o saradnji, a Kina je osudila taj sporazum.

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Kine se kaže da je “Tajvan neotuđivi deo Kine” i poručuje da Kina neće tolerisati bilo kakvo mešanje u svoja “unutrašnja pitanja”.

(tanjug)