Kina o obaveštajnom izveštaju SAD: Amerika nastavlja da ”pumpa” teoriju da je …

Kina je danas odlučno demantovala pisanje Vol Strit Džornala koji je citirao američke obaveštajne podatke.

Oni su naveli je nekoliko članova laboratorije u Vuhanu bilo bolesno pre nego što su se prvi simptomi korona virusa pojavili u tom kineskom gradu 8. decembra 2019. godine.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je rekao da je “potpuno netačno” da su trojica laboranata u Vuhanskom institutu za virusologiju bila bolesna na jesen 2019. godine, preneo je Gardijan.

U tekstu Vol Strit DŽornala se navodi da su, na osnovu obaveštajnih podataka SAD, laboranti imali simptome koji su karakteristični za kovid-19 i sezonske bolesti.

“SAD nastavljaju da ”pumpaju” teoriju da je virus procureo iz laboratorije. Da li zaista brinu o poreklu virusa ili samo pokušavaju da skrenu pažnju”, zapitao je Džao.

On je takođe citirao izjavu Vuhanskog instituta iz marta 2020, u kojoj se navodi da institut nikada nije imao dodira sa kovidom-19 pre 30. decembra 2019. godine.

U odvojenom izveštaju Si-En-En je danas citirao ljude koji su upoznati sa izveštajem, a prema kojem obaveštajne jedinice i dalje ne znaju od čega su laboranti bili bolesni.

“Na kraju dana ništa nije skroz jasno”, rekao je za o-En-En jedan od izvora koji je imao uvid u izveštaj obaveštajne službe.

U izveštaju koji je zvanični Peking podneo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji vlada Kine tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima kovida 19 otkriven 8. decembra 2019. godine u Vuhanu.

Ipak, američka obaveštajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima zbog čega su hospitalizovani kineski istraživači. “Na kraju, ništa se definitivno ne može zaključiti”, navode američki obaveštajni izvori.

(tanjug)