in

Kijev tvrdi da će od Zapada dobiti 321 tenk, ali – evo zašto ni sa njima neće dobiti rat

Kijev tvrdi da će od Zapada dobiti 321 tenk, ali – evo zašto ni sa njima neće dobiti rat

Zapad je Ukrajini dosad obećao 145 tenkova: nemačkih Leopard-2 (100), američkih Abrams (31) i britanskih Challenger-2 (14).

Većina će stići između aprila i avgusta, a šef kijevske hunte Vladimir Zelenski je već uplašeno zavikao: „Tada će već biti kasno!“

Istovremeno je njegov ambasador u Parizu, Vadim Omeljčenko, objavio da je Kijevu obećan ukupnop 321 tenk. Nim anje, ni više!

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat izjavio je da Kijev od NATO i Zapada traži i 24 borbena aviona.

Nije krio da želi američke F-16. A bio bi zadovoljan i francuskim Rafalima i švedskim Gripenima.

Veliko je pitanje da li će ih Kijev uopšte dobiti. U svakom slučaju – ne pre leta ili jeseni.

U svakom slučaju, zapadni tenkovi teško da će nešto bitno izmeniti na ukrajinskim ratištima.

Abrams je dobro zaštićen tenk. Naoružan je topom kalibara 105-mm koji može da problije oklope prvih verzija sovjetskih tenkova T-72, ​​T-62.

Moskovski vojni analitičar Andrej Frolov ukazuje: „Ti američki tenkovi nemaju velike šanse protiv naših T-90M koji imaju bolju zaštitu, moćniji top i napredniji nišanski sistem. To je razlog što su u Vašingtonu oklevali sa slanjem svojih Abrams-a Ukrajini. Boje se sudara sa T-90M koji su već masovno stigli u Ukrajinu“.

Frolov dodatno navodi da su Abrams-i, kao i nemački i britanski tenkovi, veoma teški i da su im potrebni jaki klasični i pontonski mostovi, kao i oklopna vozila za spasavanje.

Poznati ruski tenkista Sergej Suvorov navodi:

„Nemački tenkovi gore kao i svi ostali. Leopard-2 je mnogo veći od T-90, što znači da je za nas mnogo veća meta nego mi za „nemce“. Ali, Leopard-2 nema ni dinamičku zaštitu, pa je mnogo ranjiviji ako protivnik koristi navođene protivtenkovske projektile i bacače granata. U Siriji su Kurdi bacačima granata zapalili polovinu od 20 truskih Leopard-a. Sve u svemu,T-90M „Proboj“ bolji je od nemačkog tenka“.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov prognozira:

„Neće biti mnogo tenkovskih duela na otvorenom. Tenkovi će dejstvovati umreženo sa artiljerijom, avijacijom i pešadijom. Obe strane će, naravno, koristiti protivtenkovske sisteme. Mnogo šta će biti protiv tenkova“.

Leopard 2A6 je jedna od najnovijih modifikacija glavnog nemačkog borbenog tenka Leopard 2.

Teži 62 tone i ima maksimalnu brzinu do 72 km/h. Snaga motora mu je 1500 KS.

Dobio je pojačani prednji i bočni oklop, stabilizator oružja i termovizir.

Naoružan je topom od 120 mm i sa dva mitraljeza 7,62 mm.

Ima četvoročlanu posadu.

(Fakti)