in

Kamiondžije blokirale i glavni granični prelaz između Kanade i Amerike

Pored toga što su zatvorili vitalnu trgovinsku rutu između SAD i Kanade preko mosta „Ambasador“, kamiondžije koje se protive obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19, blokirale su i glavni kanadsko-američki granični prelaz u provinciji Manitoba.

Kako izveštava „Si-Bi-Si njuz“, prelaz je blokiran u jutarnjim satima po lokalnom vremenu.

Protesti u prestonici Otavi održavaju se od kraja januara. Od ponedeljka uveče, kamiondžije su zatvorile saobraćaj ka Kanadi na mostu „Ambasador“, ruti koja se koristi za snabdevanje proizvođača automobila i proizvođača poljoprivrednih proizvoda u Detroitu.

Više od dve trećine robe vredne 650 milijardi kanadskih dolara u godišnjoj trgovini između Kanade i SAD, transportuje se drumskim putem.

Blokiranje mosta, jednog od najprometnijih graničnih prelaza na kontinentu, izazvalo je nedostatak delova u fabrici proizvođača automobila „Stelantis“ u Vindzoru, u Ontariju, a pogođeni su i „Ford“ i „Tojota“, navodi Rojters.

Neki od demonstranata su protestovali i na međunarodnom aerodromu u Otavi, zbog čega je došlo do odlaganja pojedinih letova.

Policija u Otavi je obećala da će sprovesti strožu akciju kako bi okončala protest demonstranata koji su zauzeli glavnu ulicu u centru grada, gde se nalaze vladine zgrade, zgrada parlamenta i rezidencija kanadskog premijera Džastina Trudoa, preneo je Tanjug.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE