in

Kad potrčko upozorava: Dobićete udarac – Kina i Rusija osvajaju prostor na Balkanu …

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio da frustracije oko blokiranih pregovora sa EU i kolaps sa isporukom vakcina daju prostor Rusiji i Kini na Balkanu.

Kako su preneli makedonski mediji, Zaev je upozorio EU da će njena reputacija “dobiti udarac na Balkanu i izgubiti mesto pred rivalskim silama ako uskoro ne započne pregovore za članstvo sa Severnom Makedonijom i Albanijom”.

“Ukoliko put regiona u EU uspori, to će otvoriti više prostora za druge sile, posebno za Rusiju i Kinu. Ako EU ne ispunjava svoja obećanja u ovom regionu, to će biti manji podsticaj za Kosovo i Srbiju da nađu rešenje u razgovorima koje sponzoriše EU i učiniće da bude manje verovatno da BiH sprovede potrebne reforme”, rekao je premijer Severne Makedonije.

U intervjuu za briselski magazin “Politiko” koji je napravljen tokom prošlonedeljne posete Atini Zaev je odbacio ideju komesara EU za proširenje Olivera Varheljija za razdvajanje početka pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije.

“Jasna je poruka protiv razdvajanja i nadam se da će Bugarska biti razumna”, rekao je on i problem sa Sofijom opisao kao “nesuštinski”, izražavajući optimizam da može da se nađe rešenje spora.

Premijer Severne Makedonije je istakao da se nada i pomoći zapadnih sila, uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena. Ukoliko ne bude napretka, ocenio je Zaev, proces proširenja će biti zamrznut najmanje još godinu i po zbog izbora u Bugarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

“Toliko mnogo žrtava i posle toga EU da ne isporuči (obećano). To je problem. Pokazali smo više evropskih vrednosti i manira od EU”, rekao je Zaev, ali kaže da je, i pored svih neuspeha u poslednje vreme, optimista i misli da EU može da vrati poverenje brzim otvaranjem pregovora za članstvo.

(beta.rs)