in

Kad nepotpisani autor laže pa kaže: Navaljni veliki borac za pravdu u više navrata razotkrio korupciju vlasti s Putinom na čelu

Aleksej Navaljni, koji je u više navrata razotkrio korupciju vlasti s Vladimirom Putinom na čelu, pojavio se na sudu prvi put nakon štrajka glađu.

Ruski opozicioni lider služi kaznu zatvora u trajanju od dve i po godine zbog kršenja uslovne kazne na osnovu ranije presude za koju on i Evropski sud za ljudska prava tvrde da je bila politički motivisana. Sud je odlučio da je prekršio uslovnu kaznu jer se nije redovno javljao sudu dok je bio u nemačkoj bolnici na lečenju od trovanja novičokom, od čega je zamalo umro.

U svom prvom pojavljivanju nakon štrajka glađu obrijani Navaljni izgledao je iscrpljeno i ispijeno – kao “jezivi kostur”, kako je sam rekao.

Navaljni je štrajk glađu počeo 31. marta, tokom boravka u zatvoru, tražeći odgovarajuću medicinsku negu zbog bolova u nogama i leđima. 23. aprila je saopštio da prekida štrajk, koji je trajao puna 24 dana.

“Želim vam reći, dragi moj sude, da je vaš kralj go”, poručio je Navaljni sudu preko video-veze.

“Potrošili smo milijarde rubalja, a naša zemlja i dalje tone u siromaštvo. Ne iznenađuje to što ekonomisti pišu pisma i kažu da se poslednjih nekoliko godina može nazvati izgubljenom decenijom. Dvadeset godina nekompetentnog vladanja dovelo je do sledećeg rezultata: kruna koja spada s njegove (Putinove) glave i laži na televiziji”, nastavio je da govori Navaljni.

“Juliaša, ako me čuješ, ustani na sekundu, pogledaću te. Oh, imaš masku. Odveli su me u banju (ruska sauna) juče kako bih danas bolje izgledao. Pogledao sam se – jezivi sam kostur. U užasnom sam stanju, kao da sam sedmi razred. Ako se skinem, izgledam još gore. Juče sam pojeo četiri kašike kaše, danas ću isto toliko, sutra ću pojesti šest kašika. Čekam dan kada ću pojesti 10 kašika kaše, to će biti ogroman napredak”, rekao je Navaljni o svom stanju nakon štrajka glađu.

U međuvremenu, ruski sud zabranio je rad njegove organizacije