in

KAD NEMAŠ MORAL: Dritan Abazović oformio koaliciju sa Milom Đukanovićem – Zajedno preuzimaju vlast u Crnoj Gori

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić, komentarišući ishod današnje sjednice parlamenta na kojoj nije glasano o smjeni vicepremijera Dritana Abazovića, za „Sputnjik“ je rekao da smo u Skupštini Crne Gore bili svjedoci jedne novoformirane „žute koalicije“ koju čine poslanici DPS-a, URA, SNP-a i manjinskih partija.

„Kažem ’žuta‘, jer se poslanici koji glasaju uzdržano u Skupštini Crne Gore prikazuju žutom bojom. Danas je i formalno formirana ta žuta koalicija koja je pomogla Dritanu Abazoviću da sprovede svoju politiku“, ocjenio je Milačić.

Na vanrednoj sjednici trebalo je da se glasa o inicijativi za smenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ali dnevni red nije usvojen.
„Žuta koalicija“

„Danas je i formalno formirana ta ’žuta koalicija‘ koja je pomogla Dritanu Abazoviću da sprovede svoju politiku. U svim pristojno uređenim zemljama kada se desi da najveća opoziciona partija ne glasa za smjenu potpredsjednika vlade, to je znak političke korupcije.

Dakle, riječ je o tome o čemu Prava Crna Gora već mjesecima priča, od kada je potpisan taj antidemokratski memorandum koji su potpisali URA, SNP i predstavnici manjinskih partija. Mi smo uporno tvrdili da je on stvoren u kabinetu Mila Đukanovića i upravo ovo danas što se desilo u Skupštini to potvrđuje, jer su maske konačno pale.

I to dan pred istorijsku Skupštinu Crne Gore, kada će ova nova ’žuta koalicija‘ odraditi izdaju vijeka, rušenje prve demokratske vlade u Crnoj Gori. Osim rušenja izborne volje i rušenja vlade, ovdje je riječ i o pravljenju neke nove parlamentarne većine. Ova kriza mora da se riješi novim izborima, a ne da se prekraja izborna volja građana”, kaže Milačić.

Stav iz DF-a

Stavovi Demokratskog fronta o novoj političkoj situaciji u Crnoj Gori biće prezentovani sjutra na sjednici Skupštine, kada je na dnevnom redu skraćenje mandata parlamentu i izglasavanje nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića, rekao je u kratkoj izjavi za „Sputnjik“ poslanik DF-a Slaven Radunović.

On nije želio da komentariše današnja događanja u Skupštini Crne Gore, kada je samo poslanički klub te političke grupacije glasao za dnevni red Skupštine, koji nije na kraju izglasan, a bilo je predloženo da se izglasa nepovjerenje vicepremijeru Dritanu Abazoviću na inicijativu koju je podnio premijer Zdravko Krivokapić.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je kazala da pravljenje bilo kakve većine sa DPS-om je praktično politički suicid.

„Kakve god da su partikularne političke članice današnje većine, jasno je da je za njih narod glasao i kao i u cijelom civilizovanom svijetu, od njih se i sastavlja izvršna vlast. Sve drugo je jeftino šibicarenje, koje bi sigurno bilo brutalno kažnjeno na izborima“, kaže Kordićeva.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, funkcionerka PZP-a, u izjavi za „Sputnjik“ ističe da se klub PZP-a trudio da sve vrijeme bude konstruktivan.
„Upozoravali su da treba da bude bolja koordinacija između Skupštine i vlade, ali premijer, nažalost, kao i mnogi ministri bez ikakvog političkog iskustva počeli su da vode spoljnu i unutrašnju politiku na način da misle da mogu da ignorišu one koji su im dali mandate i koji su tu da ih kontrolišu“, kaže ona.

Kako napominje Branka Bošnjak, takav autističan stav vlade ih je koštao i otud ova dešavanja.

„Očigledno da je postalo nepodnošljivo i u samoj vladi. Viber sjednice i preglasavnje ukazivali su da nema jedinstva. Jedini političar u vladi, na kome je premijer istrajavao da tamo mora biti, vidio je da tako ne ide i odlučio je da ga ruši. Današnja sjednica je, po meni, bila inicirana iz inata i u njihovim igrama i prepucavanjima na dvoru nijesam htjela da učestvujem“, kazala je Branka Bošnjak.

Da li je došlo ili će doći do formiranja nove skupštinske većine biće jasnije nakon sjutrašnje sjednice Skupštine Crne Gore, kada je na dnevnom redu skraćenje mandata parlamentu, a potom i izglasavanje nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića.

Evidentno je da URA uz glasove CIVIS-a, poslanika DPS-a i manjinskih stranaka ima 44 glasa, a dovoljno je 41 za rušenje vlade. Ukoliko bude takav ishod glasanja, onda predstoji formiranje nove vlade, što će po mnogima ići teže nego što mnogi predviđaju.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Boban Novović (sputnik)