in

Kad ne možeš vojno da pariraš Rusiji pa glumiš veličinu i smišljaš “Najveći i najoštriji paket sankcija koji je Rusija ikad videla”

Velika Britanija objavila je, prema rečima premijera Borisa Džonsona, “najveći i najoštriji” paket ekonomskih sankcija koji je Rusija ikad videla.

Prema pisanju Gardijana, u utorak će biti doneta zakonska regulativa kojom će ta zemlja zabraniti velikim ruskim kompanijama da prikupljaju finansije na britanskim tržištima i sprečiti Rusiju da poveća državni dug na britanskim tržištima.

Džonson je izjavio i da rade sa G7 i saveznicima iz NATO-a na zatvaranju pristupa zemlji platnom sistemu SWIFT

Sankcije uključuju više ključnih oligarha kojima će biti zamrznuta imovina, a izvori kažu da će više imena biti objavljeno u narednim nedeljama.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Premijer je najavio deset mera koje Velika Britanija preduzima odmah. Velika Britanija će zamrznuti imovinu svih velikih ruskih banaka, uključujući VTB, drugu po veličini banku u zemlji sa imovinom vrednom 154 milijarde funti.

Individualne sankcije biće uvedene za više od 100 pojedinaca, entiteta i podružnica, uključujući Rostec, najveću odbrambenu kompaniju u zemlji, koja zapošljava više od dva miliona ljudi i izvozi 10 milijardi funti vredno oružja godišnje, kao i četiri druge odbrambene kompanije.

Među oligarsima koji će biti sankcionisani su Putinov bivši zet Kiril Šamalov, najmlađi ruski milijarder, Denis Bortnikov, predsednik Upravnog odbora VTB banke, Jurij Sljusar, direktor Ujedinjene avio-proizvodne korporacije. Ruskoj avio-kompaniji Aeroflot biće zabranjeno sletanje u Veliku Britaniju.

Velika Britanija će suspendovati i zabraniti sve izvozne dozvole dvostruke namene u Rusiju, koje pokrivaju predmete koji bi mogli imati civilnu ili vojnu upotrebu. Takođe će postojati zakon koji će zabraniti širok spektar visokotehnološkog izvoza u Rusiju, uključujući poluprovodnike, delove za avione kao što su Rols Rojs mlazni motori i opremu za rafineriju nafte.

Navedeno je i da će u narednim danima biti izneto više detalja o novom zakonu koji će ograničiti depozite koje svi ruski državljani mogu držati na bankovnim računima u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa namerom da se uguši mogućnost Rusa da prikupe finansije i drže svoj novac u Londonu.

Takođe, kako je rekao Džonson, slične sankcije biće uvedene i Belorusiji.

Podsetimo, Velike Britanija je među prvima uvela sankcije Rusiji, a prvu tranšu britanski premijer objavio je u utorak, kada je saopštio da će biti sankcionisano 5 ruskih banaka, (Rosija, IS banka, Opšta banka, Promsvjazbanka i Crnomorska banka), kao i 3 istaknute ličnosti, i to: Genadij Timčenko, Boris Rotenberg i Igor Rotenberg.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(b92.net)