in

“Je l’ Bajdenova demencija zarazna?”

Kada su talibani zauzeli glavni grad Avganistana Kabul, predsednik zemlje Ašraf Gani napustio je zemlju. Onda je državni sekretar SAD napravio kiks.

Gani je, podsetimo, pobegao iz Kabula istog dana kada je grad pao u ruke talibana i sada se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tvrdio je da je to uradio kako bi izbegao krvoproliće, a usput je demantovao i da je iz zemlje pobegao sa milionima dolara.

To nije novost, ali jeste izjava državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, koji je, kako pišu brojni svetski mediji, izgleda nasledio demenciju od svog šefa (predsednika SAD Džoa Bajdena poznatog po kiksevima), pa je pobrkao imena.

Naime, govoreći o bekstvu Ganija iz Kabula, Blinken se prisetio da je sa avganistansmim predsednikom razgovarao telefonom samo dan pre nego što je pobegao iz Avganistana, samo što je pogrešio ime. Pomenuo je Ganijevog prethodnika Hamida Karzaija.

“Bio sam na telefonskoj vezi sa predsednikom Karzaijem dan pre toga kada mi je rekao šta namerava – da se bori do kraja. Hm, sledećeg dana je otišao”, rekao je Blinken za Si-Bi-Esu.

Čim je kiks postao viralan krenulo je ismevanje državnog sekretara SAD po društvenim mrežama, a mnogi su ostavili komentar da je Bajdenova demencija zarazna.

(b92)