in

Izrael i SAD napale Iran

Izrael i SAD napale Iran

Napad dronovima na vojna postrojenja u gradu Isfahanu u Iranu izveo je Izrael, piše „Volstrit žurnal“, pozivajući se na američke zvaničnike i druge.

„Izrael je izveo skriveni napad bespilotnim letelicama na iranski odbrambeni objekat u trenutku kada Sjedinjene Države i Izrael traže nove mogućnosti da obuzdaju nuklearne i vojne ambicije Teherana“, piše list.

Konkretno, u pitanju je, navodno „sve veća vojna saradnja (Irana) sa Rusijom“, tvrdi izdanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Volstrit žurnal“ naglašava da je ovo „prvi izraelski udar za koji se saznalo“ otkako je premijer Benjamin Netanijahu preuzeo dužnost.

Ranije je televizija „Al Arabija“ javila, pozivajući se na izvore, da su američko vazduhoplovstvo i „druga zemlja“ napale vojnu fabriku iranskog Ministarstva odbrane.

Sa druge strane, američki izvori kanala „Al Hadat“ tvrde da Izrael nije umešan u napad, a svrha operacije je da se „Iranu i Rusiji demonstrira“ spremnost SAD da se suprotstave „proizvodnji i izvozu (balističkog) oružja“.

Agencija IRNA je u nedelju noću javila da je snažna eksplozija potresla grad Isfahan, koji se nalazi u centralnom delu Irana. Kasnije je republičko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u subotu bespilotnim letelicama izvršen neuspešan napad na jedan od centara resora.

Jedan dron je oboren, druga dva su upala u odbrambene zamke i eksplodirala. U napadu niko nije povređen, pričinjena je manja materijalna šteta. Istovremeno, u saopštenju nije precizirano koga Teheran smatra umešanim u napad.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Sputnik)