in

Izbori u Crnoj Gori: Pobeda “Amfilohijeve koalicije”

Izbori u Crnoj Gori: Pobeda “Amfilohijeve koalicije”

Liste pobedničke koalicije iz 2020. godine, koju je sastavio pokojni mitropolit Amfilohije, osvojile su više mandata nego pre tri godine, a dilema je kako će preraspodeliti mandate i da li će po nalogu zapadnih ambasada srpske stranke biti u vladajućoj koaliciji, smatra Đorđe Vukadinović.

Rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori su u granicama očekivanja, uz par relativnih iznenađenja koja su se mogla donekle predvideti, kaže za Sputnjik glavni urednik Nove srpske političke misli (NSPM) Đorđe Vukadinović.

Iznenađenje izbora – pad izlaznosti za 20 odsto

Prvo iznenađenje je, za crnogorske prilike relativno mala izlaznost, 20 odsto niža nego na prethodnim parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine. Ako imamo u vidu tadašnju mobilizaciju i polarizaciju u biračkom telu, za očekivati je bilo da na ovogodišnjim izborima izlaznost bude manja, ali ne toliko manja, dodaje Vukadinović.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Manja izlaznost se može objašnjavati i odsustvom tenzija kakvih je bilo pre tri godine ali i zamorom biračkog tela, s obzirom da su Crnogorci u poslednjih par meseci glasali tri puta, a ako se uzmu u obzir i lokalni izbori u većini gradova Crne Gore održani u oktobru, onda su glasali i četiri puta, ističe Vukadinović.

Očekivana pobeda „Amfilohijeve koalicije“

Osim toga, nije bilo ni neke veće neizvesnosti jer posle poraza Mila Đukanovića na predsedničkim izborima više nije bilo mogućnosti da DPS sa svojim saveznicima formira većinu.

„Bilo je jasno da će pobednici od 30. avgusta 2020, da ne kažem većina koju je sastavio pokojni mitropolit Amfilohije, biti u prilici da i sada formira vladu. Jedina dilema je oko preraspodele snaga i odnosa unutar te većine“.

Što se tiče samih rezultata, redosled je predvidiv i očekivan. Na prvom mestu je „Evropa sad“ koji su bili favoriti pogotovo posle predsedničkih izbora, DPS je sa svojim partnerima je drugi sa preko 20 posto, trećeplasirana je „Za budućnost Crne Gore“ sa „pristojnih 15 odsto što je bila granica naših očekivanja i predviđanja“, a koalicija Demokrata i URA ima preko 12 odsto.

„Relativno iznenađenje je dobar plasman Bošnjačke stranke, malo veći nego što se moglo očekivati. Oni su negde između šest i sedam procenata što je više nego što su imali u prethodnom sazivu.

Pravi kuriozitet ovih izbora koji se mogao predvideti je to da se tri liste nalaze na par stotina glasova, a možda i manje oko cenzusa, što je poruka posebno za prosrpske stranke da se drugi put bolje organizuju i pametnije udruže“.

Izbori mirni, pitanje je ko će s kim u koaliciju

U svakom slučaju, „Evropa sad“ je relativni pobednik iako su i oni osvojili manje nego što su očekivali, da li zbog zamora materijala ili zbog afere koju je poslednjih dana kampanje odlazeći premijer Dritan Abazović lansirao targetirajući lidera i nosioca pobedničke liste Milojka Spajića.

„Ovo su bili relativno mirni izbori ali moguće je da će postizborna scena biti nemirna jer će rasplet biti komplikovan upravo zbog činjenice da pobednik osvaja 25,26 procenata, što znači da će trebati najmanje tri liste da bi se formirala većina. Ove stranke bivše pobedničke, Amfilohijeve koalicije od 30. avgusta, imaju komotnu većinu, veću nego što su imali tada, ali su u međuvremenu odnosi između njih dosta pogoršani, tako da je vrlo veliko pitanje ko će tu s kim na kraju biti“.

Ima li mesta za Srbe u novoj vladi?

Prema Vukadinoviću, moguć je scenario da po nalogu zapadnih ambasada vladu formiraju „Evropa sad“, koalacija Demokrata i URA, Bošnjačka stranka i albanski poslanici, čime bi bez vlasti ostala prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“ koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević. Međutim, rezultati izbora ukazuju da ta vrsta geta u kog su Srbi bili gurani nije dobra ni za njihove glasače a ni za crnogorsku političku scenu.

Rezultati izbora, a posebno žestoka i brutalna polemika između odlazećeg premijera Abazovića i verovatno dolazećeg Spajića učinila bi komičnom i apsurdnom vladajuću koaliciju u kojoj bi participirala URA, a kojom bi predsedavao Spajić.

„Ja bih možda kandidovao pre jedan drugi scenario koji uključuje ovoga puta participaciju koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’ odnosno bivšeg Demokratskog fronta u budućoj vladi. Bez toga će ta vlada sigurno biti nestabilna, a ne bih se kladio da će URA, odnosno Dritan Abazović u njoj participirati. DPS će sigurno ostati izvan, barem u ovom deljenju i mislim da je to dobro i za njih a i za crnogorsku političku scenu. Politički nije realno i racionalno da oni sada ulaze u neku kombinaciju sa pokretom ‘Evropa sad’ iako bi oni mogli relativno komotno da formiraju vlast.“

Vukadinović zato predviđa da će lista „Za budućnost Crne Gore“ ili bar jedan njen deo učestvovati u budućoj vladi, između ostalog i što vladajuća crnogorska većina ne bi bila stabilna ukoliko bi isključila najjaču srpsku stranku.

Vladimir Sudar (Sputnik)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte