in

Isporuke oružja Ukrajini “ispraznile vojne zalihe” Zapada

Isporuke oružja Ukrajini “ispraznile vojne zalihe” Zapada

Alijansa nije spremna za dugotrajni sukob, iscrpili smo zalihe oružja, upozorava ekspert

Severnoatlantska alijansa mogla bi da se „nađe u ozbiljnom problemu“ jer Zapad iscrpljuje svoje zalihe oružja slanjem istog Ukrajini, upozorio je vojni analitičar Šon Bel.

Bel je za „Skaj njuz“ rekao da NATO „nikada nije planirao“ za sukob „ove veličine i razmera“ i da bi mogao da ima problema sa održavanjem trenutnog nivoa podrške.

„Nijedna pojedinačna nacija nije u stanju da pruži takav nivo podrške. Morate to učiniti kolektivno“, rekao je Bel.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, Rusija je mobilisala svoju industriju kako bi popunila zalihe aviona na sličan način na koji je to uradila Britanija tokom Drugog svetskog rata, ali  upozorio je, Zapad nije učinio isto.

„Praznimo svoje vojne zalihe. Na kraju, to nije održiva opcija ako ovaj sukob potraje godinama. Moraćemo da smislimo pouzdan plan da pokrenemo nacionalnu industriju kako bismo Ukrajini obezbedili količinu i kvalitet oružja koje joj je potrebno da pobedi“, ocenio je ekspert.

Sjedinjene Države i NATO poslali su Ukrajini oružje vredno milijarde dolara i najavljuju isporuke još. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je prokomentarisao da je Alijansa već direktno uključena u sukob, ne samo kroz slanje oružja i municije već i kroz obuku ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji.

Moskva je još ranije upozorila Zapad da slanjem vojne pomoći produžava sukob.

(RT)