in

Isporuka oružja vodi ka miru

Isporuka oružja vodi ka miru

NATO nije i neće biti strana u konfliktu u Ukrajini, ne šalje vojsku, ni avione, ali je podržava oružjem, kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Mi isključujemo mogućnost učešća NATO-a u ratu. NATO nije strana u sukobu i to će tako i ostati. Mi ne šaljemo Ukrajini ni svoju vojsku ni avione, ali je podržavamo oružjem“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Ukrajina ima pravo na samoodbranu u skladu sa Poveljom UN i da NATO ima pravo da je podrži u zaštiti tog prava.

Stoletnberg je istakao da uvek postoji rizik od eskalacije. Zato je važno ojačati vojno prisustvo NATO-a u istočnom delu alijanse. Na taj način će se Moskvi staviti do znanja da će NATO braniti svaki centimetar svoje teritorije, naglasio je Stoltenberg.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Niko ne zna kada će se rat završiti. Znamo, da ako želite da sutra bude mir, onda morate da danas podržavate Ukrajinu. To deluje čudno, ali put ka miru vodi preko isporuka oružja Kijevu“, naveo je on.

Stoltenberg je dodao da interesi za bezbednost NATO-a ulaze u okviru solidarnosti s Ukrajinom.

„U slučaju da Putin ne uspe, drugi će naučiti lekcije. Autokrate pažljivo prate kako ćemo odgovoriti na ovu invaziju. Takođe, već smo shvatili da je Rusija koristila isporuke energenata kao oružje. I Kina koristi svoju ekonomsku moć. Moramo shvatiti da ekonomske odluke mogu imati posledice na bezbednosnu politiku. Uvek se govori da je rat previše ozbiljna stvar da bi se prepustio generalima“, istakao je on.

Generalni sekretar NATO-a je dodao da smatra da će članice NATO-a na samitu u julu ove godine u Viljnusu povećati odbrambeni budžet, koji trenutno iznosi dva odsto BDP-a svake zemlje. Zaključio je da je na samitu u Litvaniji neophodno odrediti ambiciozniji cilj, jer svi vide da je neophodno više novca

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(sputnik)