in

Iran završio svoju prvu supersavremenu podzemnu avio-bazu

Iran završio svoju prvu supersavremenu podzemnu avio-bazu

Iranske vlasti su najavile „uvođenje u funkciju“ supersavremene podzemne vazduhoplovne baze Oghab 44 („Orao 44“).

Načelnik iranskog Generalštaba general-major Mohammad Hosein Bakeri i komandant iranske vojske general-major Abdolrahim Musavi učestvovali su u ceremoniji otvaranja baze koja može primiti razne vojne letelice – lovce, bombardere i dronove.

Sama baza ima nekoliko segmenata, uključujući „zonu borbenog dežurstva“, hangare za avione, centar za njihovupopravku i održavanje, navigaciju i aerodromske službe, skladišta goriva i komandno mesto.

Oghab 44 je prvi objekat te vrste u Iranu, a ova zemlja ima ambiciju da da izgradi „ceo niz“. U skladu sa potrebama oružanih snaga i zahtevima civilne odbrane.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Biće građennj ispod planinskih masiva tako da se u njima skriveni avioni mogu koristiti za iznenadne operacije kada neprijatelj ne očekuje da će iranski avioni uzleteti.

Ranije je iransko vazduhoplovstvo otvorilo specijalnu podzemnu bazu za bespilotne letelice. Nazvana je „Baza dronova 313“.

Vojni vrh u Teheranu namerava da i takvim bazama premreži celu zemlju, da i dronove skrije od američke satelitske špijunaže.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je da je Oghab 44 prva velika planinska vazduhoplovna baza.

Prilikom njenog otvaranja, predstavljena je i nova iranska krstareća raketa vazduh-vazduh velikog dometa „Asif“. Njena bojeva glava velike razorne i eksplozivne moći u stanju je da probija i najjača utvrđenja.

Pored toga, iranski vojni stručnjaci su predstavili i modele dva nova satelita: Nahid 2 i Tolo 3.

Ovaj drugi je najveća i najteža sonda dosad napravljena u Iranu. Njegova masa premašuje 100 kilograma.

Tokom ceremonije prikazana je prva serija snimaka iz svemira koje je napravio iranski satelit Hajam lansiran 9. avgusta prošle godine sa kosmodroma Bajkonur.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Fakti)