in

Ipak je on Milogorac: “Nisam potpisao jer su mi spremali hapšenje” …

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je čuo da se spremalo njegovo hapšenje ”zbog veleizdaje” u slučaju da je potpisao Temeljni ugovor.

”Imam informaciju koja je u ovom trenutku vrlo realna, i bez opasnosti od kovanja teorija zavere mogu je saopštiti a to je da bih, po povratku u Crnu Goru, bio uhapšen zbog veleizdaje”, kazao je Krivokapić.

Na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Krivokapić je rekao i da su dve tačke sporne u Nacrtu Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer, kako kaže, nisu u skladu sa zakonima Crne Gore, a da je, pošto je to uočeno, njegova obaveza da štiti državu, bez obzira što je vernik.

Podsetio je da je uputio srpskom patrijarhu Porfiriju pismo u kojem je izneo stav Crne Gore u vezi sa Temeljnim ugovorom.

“Da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule”, rekao je Krivokapić.

Na pitanje koji su članovi sporni Krivokapić je kazao: “Jedan se odnosio na verske praznike koji su bili u direktnom sukobu sa Zakonom o verskim praznicima u Crnoj Gori”.

“To je podrazumevalo da imamo veći broj verskih praznika nego što je, pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, deo koji se tiče tog jednog dela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nisu katastarski upisani”, precizirao je Krivokapić.

Na konstataciju da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

“Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vernik, odlučio sam da zaštitim državu”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana pre odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a da se pokušalo i da se on prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije.

Dodao je da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao Vladinim avionom i da je obavestio potpredsednika Dritana Abazovića i da je on rekao da smatra da ne treba da sada potpiše ugovor.

Katnić: Nisam planirao da hapsim Krivokapića

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je da nema nikakvih informacija o navodnom planu za hapšenje predsednika Vlade Zdravka Krivokapića.

“Niti znam šta je premijer radio u Patrijaršiji, niti sam informisan da je planirao da izvrši krivično delo veleizdaje, niti sam planirao da ga hapsim”, kazao je Katnić za Antenu M.

On je tako prokomentarisao tvrdnju Krivokapića, da je čuo kako mu je spremano hapšenje zbog navodne veleizdaje, ako u Beogradu potpiše Temeljni ugovor.

(tanjug)