in

INCIDENT: Ruski lovac SU-35 prošao pored američkog izviđačkog aviona P-8A Posejdon NA SAMO 1,5 METARA

Ruski vojni piloti postavili su novi rekord blizine u presretanju američkih vojnih aviona.

Pokušaj američke vojne protivpodmorničke letelice da se približi ruskim vojnim bazama u Siriji okončan je za posadu Boinga P-8A Posejdon izuzetno oštrim presretanjem ruskog vojnog pilota.

Prema informacijama koje je preneo The Wall Street Journal, ruski lovac je prolete na samo 1,5 metara od američkog aviona, zamalo ga je srušio. Ovo je apsolutni rekord za približavanje američkim avionima.

Američki i ruski ratni avioni leteli su opasno blizu jedan drugom u tri odvojena incidenta tokom vikenda iznad Sredozemnog mora, uključujući onaj gde su avioni prošli na udaljenosti od 5 stopa (1,5 metara), rekli su u sredu predstavnici Pentagona.

Incidenti, koji su se dogodili u međunarodnom vazdušnom prostoru u petak i subotu, povezani su sa ruskim borbenim avionima Su-35 koji su ušli na putanju izviđačkog aviona američke mornarice P-8A, rekli su zvaničnici SAD.

Sudeći po analizi snimka sa Flightradar24 može se potvrditi da je američki vojni avion Boeing P-8A Posejdon 12. februara zaista bio blizu granica Sirije.

Kako se na snimku može videti putanja leta američkog patrolnog aviona bila je prilično čudna. Ovo zaista može da ukazuje na činjenicu da je bio podvrgnut visoko rizičnom presretanju od strane ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Ruska strana još nije dala nikakve zvanične komentare o ovom pitanju.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE