in

INCIDENT: Nevidljiva i nečujna podmornica SAD ušla u rusku zonu vojnih vežbi ali nisu računali na …

Posle zahteva za hitnim usponom na površinu, posada podmornice je maksimalnom brzinom napustila teritorijalne vode Rusije.

U zoni planiranih vežbi Pacifičke flote u teritorijalnim vodama Rusije u blizini ostrva Urup u Kurilskom lancu, otkrivena je podmornica američke mornarice tipa Virdžinija.

U režimu zvučne podvodne komunikacije, posadi strane podmornice na ruskom i engleskom jeziku data je poruka:

„Vi ste u teritorijalnim vodama Rusije. Popnite se odmah na površinu“, navodi se u poruci.

Posada američke podmornice ignorisala je zahtev ruske strane. U skladu sa smernicama za zaštitu državne granice Ruske Federacije u podvodnom okruženju, posada fregate Pacifičke flote „Maršal Šapošnjikov“ spremala se da hitno upotrebi odgovarajuća sredstva.

Američka podmornica je samohodnim simulatorom pokušala da podeli i prikrije cilj na radarskim i akustičnim sredstvima kontrole i maksimalnom brzinom napustila teritorijalne vode Ruske Federacije.

Odred brodova Pacifičke flote nastavlja planirane vežbe, uključujući praćenje podvodnog okruženja u cilju sprečavanja kršenja državne granice Ruske Federacije.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs