in

Imamo problem, naše borbeno najspremnije jedinice, gube svoje najbolje borce

Imamo problem, naše borbeno najspremnije jedinice, gube svoje najbolje borce

Bivši komandant ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Azov“ Maksim Žorin rekao je da u Artemovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) ukrajinske trupe „gube najbolje“, citira ga ukrajinsko izdanje „Strana.ua“.

„Pažnju i najveći deo snaga sada je neprijatelj prebacio direktno na sam grad. Oni pokušavaju da se kreću kroz teritorije privatnog sektora, industrijske zone. Veoma teške borbe vode za svaku kuću, za svaki metar“.

„Naš najveći problem je da sada borbeno najspremnije jedinice naše armije gube svoje najbolje borce“, citira publikacija objavu na Žorinovom telegram kanalu.

On je, kako se navodi, uveren da nikakvi tenkovi i avioni neće moći da nadoknade ukrajinskim trupama gubitak onih vojnika koji sada ginu u toj oblasti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Artemovsk (ukrajinski naziv – Bahmut) se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev , severno od velikog grada Gorlovke, važno je transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu .

Prošle srede, komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije LNR, Apti Alaudinov , primetili su da ruske jedinice nastavljaju uspešno napredovanje u Artemovsku, nekoliko ulica grada je zauzeto.

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je u petak da su se ruske snage ukopale u severnom delu Artemovska u DNR i prekinule tri od četiri linije snabdevanja ukrajinskih trupa.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je prošlog utorka istakao da se neprijateljstva u oblastima Ugledara i Artemovska uspešno razvijaju. Pušilin je u petak izvestio da se ruska vojska učvrstila u južnom delu Ugledara, ali da Kijev nastavlja da prebacuje rezerve u grad. Ranije je njegov savetnik Jan Gagin rekao da su ruske jedinice ukopane na obodima Ugledara, u gradu se vode ozbiljni artiljerijski dueli.

Ruske jedinice takođe nastavljaju da oslobađaju Marinku, „dobri signali stižu“, međutim, Kijev tamo prebacuje dodatne rezerve, kao i na Ugledar, primetio je prošlog utorka Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa DNR.

Marinka je predgrađe Donjecka, udaljeno jedan kilometar od Petrovskog okruga glavnog grada DNR. Tu se nalaze značajni položaji ukrajinskih snaga, ovo je jedna od tačaka odakle je Donjeck redovno izložen artiljerijskom granatiranju.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije. Putin je naveo da Zapad pokušava da stvori antirusku enklavu u Ukrajini za raspad Rusije i pokrenuta je specijalna operacija da se to spreči.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs