in

I Honduras podneo zahtev za članstvo

I Honduras podneo zahtev za članstvo

Predsednica Siomara Kastro sastala se u Šangaju sa šeficom Nove razvojne banke BRIKS-a Dilmom Rusef, koja je zvanično primila zahtev te zemlje za pridruživanje ovoj organizaciji

Predsednica Hondurasa Siomara Kastro podnela je zvaničan zahtev za ulazak te zemlje u Novu razvojnu banku BRIKS-a, objavila je vlada te zemlje na Tviteru.

„Predsednica Siomara Kastro sastala se u Šangaju sa šeficom Nove razvojne banke BRIKS-a Dilmom Rusef, koja je zvanično primila zahtev Hondurasa za pridruživanje ovoj organizaciji“, navodi se.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Napominje se da će u narednim danima biti formirana vladina tehnička komisija koja će započeti proces ulaska.

Odluka o stvaranju Nove razvojne banke u okviru BRIKS-a doneta je 2013. na samitu u Durbanu u Južnoj Africi. Na sledećem samitu, 2014. godine, u brazilskom gradu Fortaleza, potpisan je sporazum o banci.

Banka je zvanično počela s radom na inauguracionoj sednici Saveta guvernera banke 7. jula 2015. u Moskvi. Njen osnovni cilj je finansiranje infrastrukturnih projekata i projekata održivog razvoja u državama članicama BRIKS-a i u zemljama u razvoju.

BRIKS trenutno okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, a brojne druge zemlje, poput Argentine, Alžira i Irana, a kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kine, i Indonezije, Saudijske Arabije, Egipta i Turske, žele da se pridruže ovom ekonomskom bloku.

Južna Afrika je ranije ove godine preuzela predsedavanje BRIKS-u od Kine, koje će trajati do kraja 2023.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte