in

“Hvala bogu što vas imamo”

“Hvala bogu što vas imamo”

Šef nemačkog proizvođača oružja Rheinmetalla je strastveni lovac i u kancelariji drži male modele tenkova.

Zbog rata u Ukrajini našao se u središtu pažnje i postao važna karika u tektonskom pomaku u nemačkoj politici naoružavanja.

U utorak je Armin Paperger podigao procenu prihoda Rheinmetalla u ovoj godini budući da bi firma trebalo da osigura lavovski deo od 100 milijardi evra koji kancelar Olaf Šolc planira da potroši na modernizaciju Bundesvera, prenosi Feniks magazin.

Rekordna vrednost akcija

U sredu je kancelar Šolc ipak odlučio da u Ukrajinu pošalje tenkove leopard koje Rheinmetall proizvodi u saradnji s Krauss-Maffei Wegmannom. Nakon toga je njegova deonica dostigla rekordnu vrednost, a tržišna kapitalizacija skočila na nekih 10 milijardi evra.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Nemački ustav zabranjuje isporuku oružja u ratne zone, ali Šolc je u govoru u Bundestagu nakon ulaska ruskih oružanih snaga u Ukrajinu krajem februara prošle godine najavio zaokret u nemačkoj politici, šaljući Ukrajini pomoć, uključujući i oružje.

„Hvala Bogu što Vas imamo“

Ruska invazija na Ukrajinu poboljšala je poslovnu perspektivu Rheinmetala, ali promena je puno dublja, tvrdi Paperger.

„Nekada su nas ljudi vređali i pretili nam. Danas mi govore i pišu: ‘Hvala Bogu što Vas imamo’“, pripoveda šef Rheinmetalla u razgovoru za nedeljnik Štern, objavljenom ove nedelje.

„Oružje može da napravi strašne stvari, ali strašne stvari mogu da se dogode i ako ga nemate, kao što upravo imamo prilike da vidimo u Ukrajini“, naglašava Paperger, inženjer koji je u Rheinmetall došao 1990. godine.

Kompanija je osnovana daleke 1889. godine i proizvodila je municiju za Nemačko carstvo, a bila je ključni dobavljač oružja za nemačku vojsku i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, kada je privremeno nacionalizovana.

Poruka za vladu

Danas proizvodi tenkove Leopard, oklopne transportere Puma i Marder i nekoliko vrsta municije, ali i automobilske delove i vetroturbine.

Ukrajini je Rheinmetall direktno isporučio sisteme PVO, municiju, vojne kamione i poljsku bolnicu, a mogao bi poslati i 139 tenkova Leopard modela 1 i 2.

Njih 29 modela 2A4 moglo bi da stigne u Ukrajinu već u aprilu ili maju, dodali su.

Šef Rheinmetalla ima poruku i za vladu u Berlinu.

Vojni budžet težak 100 milijardi evra trebalo bi u što kraćem roku da se pretvori u konkretne narudžbine, naglašava.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Sanja Čović (feniks magazin)