Hrvati traže izmene izbornih zakona – Ne žele više da trpe dominaciju Bošnjaka u BiH

Bošnjaci ako žele očuvati BiH kako ne bi doživela sudbinu bivših zajednica, onda je vreme za dogovore, a Hrvati su partneri sa kojima se može razgovarati u BiH, rekao je predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istakao da je uveren da će bošnjačka strana učiniti da se Federacija BiH transformiše kao dominantno entitet Bošnjaka u vrlo praktičnom smislu.

– Biće nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda – rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH, i dodao da je bošnjačka strana svesna opasnosti poteza koje povlači.

Čović je poručio da BiH ima svoju budućnost i da njegov optimizam nije presušio, ali uz uvažavanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona, Čović je rekao da HDZ traži izmene o načinu biranja Doma naroda i Predsedništva BiH kroz legitimno predstavljanje.

– To možemo rešiti tako da izmenimo Izborni zakon uz ograničene izmene Ustava ako bi izmene išle u tom smeru – rekao je predsednik HDZ-a BiH.

Čović je najavio da će posle vaskršnjih praznika biti održani sastanci, kojima bi se, uz zvaničnike SAD i EU, pridružili predstavnici međunarodnih organizacija koje mogu pravno pomoći.

– Očekujem da je realno tokom maja usaglasiti ono što je moguće. Naš stav je jasan. Tražimo otklanjanje svih oblika diskriminacije – poručio je Čović, prenosi Srna.