in

Hjuman rajts voč: “Rušenje civilnih višespratnica u izraelskim udarima na Gazu je kršenje zakona rata”

Hjuman rajts voč navodi da su izraelski vazdušni udari na višespratnice u pojasu gaze kršenje međunarodnog prava.

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč saopštila je da da su izraelski udari iz vazduha u kojima su uništene četiri višespratnice u pojasu Gaze tokom rata u maju očito kršenje međunarodnih zakona rata i pozvala izraelsku vojsku da pruži dokaze koji navodno opravdavaju te napade

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na taj izveštaj ali je još ranije optužila islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, da koristi zgrade u vojne svrhe i stanare kao ljudske štitove.

To je treći izveštaj HRW čije je sedište u Njujorku o jedanestodnevnom ratu u pojasu Gaze.

U prvom izveštaju Izrael je optužen za očite ratne zločine zbog napada za koje je rečeno da nisu imali jasnu vojnu metu, već su u njima ubijene desetine civila. U drugom izveštaju je navedeno da su rakete Hamasa ispaljivane nasumično na izraelske gradove što predstavlja ratni zločin. Obe strane su porekle te optužbe.

Rat je izbio 10. maja,a započeo ga je Hamas ispaljivanjem baražne raketne vatre na Jerusalim u znak podrške palestinskim protestima zbog čvrstorukaške izraelske politike u Jerusalimu na mestu na kome se nalazi džamija Al Aksa,treća po značaju u islamu i pretnje iseljenjem desetinama palestinskih porodica iz jednog arapskog kvarta da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

U ratu je poginulo oko 260 ljudi u Gazi,uključujući 66 dece i 41 ženu, prema podacima UN. Hamas je potvrdio ubistvo 80 svojih pripadnika, a Izrael tvrdi da je taj broj mnogo veći. Dvanaest izraelskih civila ubijeno je u Izraelu, uključujući dvoje dece, a poginuo je i jedan vojnik.

Izraelsko rušenje višespratnica je jedna od najkontroverznijih ratnih taktika. Jedna od meta je bila zgrada sa 12 spratova u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa i stanovi desetine porodica. Izrael tvrdi da su te zgrade korišćene u vojne svrhe i izraelska vojska je uvek pre udara naređivala stanarima da se evakuišu, tvrdeći da je to mera da se izbegnu civilne žrtve.

HRW pozvao Izrael da javno predstavi dokaze koji opravdavaju rušenje te zgrade, pošto je rekao da je operativci Hamasa koriste da ometaju izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola. Izrael međutim nije pokazao dokaze tvrdeći da ne želi da otkrije izvore informacija.

Organizacija za ljudska prava je intervjuisala 18 Palestinaca koji su bili svedoci ili žrtve udara i takođe pregledala video snimke i fotografije posle napada, te izjave zvaničnikna obe strane i ekstremističkih organizacija.

Konstatovano je da nema dokaza da su ekstremisti umešani u vojne operacije trenutno ili duže vreme boravili u zgradama kada su napadnute.

Rečeno je takođe da je Izrael obavezan da izbegne nesrazmerno nanošeje povreda civilima čak i da su ekstremisti koristili te zgrade i da to ih čini legitimnim metama, te da je ranije izraelska vojska bila u stanju da cilja određene spratove ili delove zgrada.

Sukob u maju bio je četvrti rat između Izraela i Hamasa od 2007. godine kada je ta organizacija koja se protivi postojanju jevrejske države silom preuzela kontrolu u Gazi.

HRW i druge organizacije za ljudska prava i zvaničnici UN optužili su obe strane da su počinile ratne zločine u svim tim ratovima. 

(beta)