in

Hitna evakuacija … Sprema se teška nuklearna nesreća

Hitna evakuacija … Sprema se teška nuklearna nesreća

Putin naložio evakuaciju 1.680 građana, uključujući 660 dece, iz područja oko nuklearne elektrane Zaporožje koju su zauzele ruske snage.

Rečeno je da će evakuacije uticati na Energodar, grad u blizini najveće elektrane u Ukrajini, a iz UN-ovog tela za nuklearni nadzor stiglo je upozorenje o mogućoj “teškoj nuklearnoj nesreći”.

Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja, grada koji se nalazi u Zaporoškoj oblasti, rekao je da je naredba izazvala haos i petosatne kolone automobila na kontrolnoj tački za Krim.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dodao je i da postoje izveštaji o ruskom vojnom osoblju koje prerušeno u civile pokušava da pobegne iz okupiranog dela Zaporožja.

“Stoga je sada dodato još jedno filtriranje pri napuštanju privremeno okupirane teritorije – proveravaju sve civile u automobilima i pokušavaju da spreče prerušeno rusko vojno osoblje u automobilima“, rekao je Fedorov, a prenosi Ukrajinska pravda.

On je takođe upozorio i da humanitarna kriza “raste” jer prodavnice ne primaju robu, bolnice se zatvaraju, a građanima preti isključivanje struje i vode.

Rafael Grosi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, upozorio je da situacija “postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna”.

“Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne pretnje i bezbednosih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo delovati sada kako bismo sprečili pretnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posledice za stanovništvo i okonu“, kazao je Rafael Grosi.

Ruski državni mediji potvrdili su u petak evakuaciju 18 okupiranih regiona.

Postrojenje u Zaporožju jedno je od deset najvećih u svetu i odgovorno je za gotovo polovinu nuklearne proizvodnje četiri ukrajinska reaktora.

(Jutarnji list)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte